IRAČANI RUDARE BITCOIN UPRKOS SANKCIJAMA SAD: Struja je jeftina, a imamo višak nafte i gasa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IRAČANI RUDARE BITCOIN UPRKOS SANKCIJAMA SAD: Struja je jeftina, a imamo višak nafte i gasa

Na području Irana se rudari oko 5% ukupne količine Bitcoin kriptovalute, što dozvoljava njenim stanovnicima da zarađuju oko milijardu dolara godišnje samo od kopanja bitcoin novčića.

  Izvor: SmartLife / Wikipedia

Iran se nalazi pod ekonomskim sankcijama SAD zbog navodnog nuklearnog programa, što je dovelo do velikih finansijskih problema unutar zemlje, ali i do nagomilavanja rezervi nafte i zemnog gasa, čiji izvoz je zabranjen. Kao alternativu Iran je dozvolio kopanje Bitcoin kriptovalute svojim građanima, pa se sada skoro 5% ukupne proizvodnje najvrednije kriptovalute nalazi upravo u Iranu.

Količina struje koju Iranski rudari troše na kopanje oko 600 miliona W godišnje

Prema izvorima kompanije Elliptic koja se bavi analizom blokčejn tehnologije, proizvodnja Bitcoin kriptovalute u Iran donosi blizu 1 milijardu dolara godišnje. Sankcije SAD obuhvataju skoro potpuni ekonomski embargo, kao i zabranu bilo kakvog uvoza, uključujući naftu, i bankarski sektor.

"Rupa" u sankcijama

Iranska vlada je prepoznala Bitcoin kopanje kao primamljivu priliku da ekonomija koja trpi zbog sankcija dobije finansijsku infuziju koja će zaobići sva trenutna ograničenja. Prema pomenutom istraživanju, za proizvodnju struje potrebne za rudare potrebno je oko 10 miliona barela nafte, što je oko 4% ukupnog izvoza Irana prošle godine.

Možda će vas zanimati

Upravo zbog toga je vlada Irana odlučila da višak resursa iskoristi za struju, omogućavajući rudarima da proizvode Bitcoin, i samim tim unose veliku količinu inostranog novca u zemlju, zaobilazeći sankcije.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Bermix Studio

Iranski rudari dobijaju Bitcoin kao direktnu nagradu za podržavanje blokčejn mreže ove kriptovalute, pa se taj novac može koristiti za uvoz potrebne robe u zemlji, čime se zaobilaze sankcije uvedena iranskim finansijskim institucijama.

Rudari održavaju mrežu

Da pojasnimo, da bi Bitcoin blokčejn mreža funkcionisala, ona mora da bude podržana velikom količinom rudara koji verifikuju kreiranje novih blokova u lancu blokova (blokčejn). Za verifikaciju bloka rudari dobijaju isplatu u delu Bitcoin novčića (Proof-of-Work), što ih dalje podstiče da investiraju u hardver i faktički održavaju mrežu aktivnom. Da bi blok bio verifikovan, on mora da dobije konsenzus većine rudara (najmanje 51%) čime se sprečavaju malverzacije mreže i obezbeđuje njena originalna premisa – istinitost i nepromenljivost, jer se jednom upisan blok ne može izmeniti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mrmot

Kako se pravilno kaze Irak ili Iran?