PREKO 32,5 MILIJARDE DOLARA U SHIBA INU NOVČIĆIMA NESTALO: Evo zbog čega je pametnije čuvati kriptovalute | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREKO 32,5 MILIJARDE DOLARA U SHIBA INU NOVČIĆIMA NESTALO: Evo zbog čega je pametnije čuvati kriptovalute

Jedan od osnivača Ethereum kriptovalute uništio je 6,7 milijardi vredne Shiba Inu novčiće u maju mesecu. Taj iznos bi danas vredeo preko 32,5 milijarde dolara.

Kako bi promovisao Shiba Inu novčiće (SHIB), anonimni osnivač ove meme kriptovalute poslao je u maju 2021. godine 50% ukupne cirkulacije Shiba Inu novčića, ko-osnivaču Ethereum mreže - Vitaliku Buterinu. U tom trenutku, vrednost 505 triliona SHIB koju je Buterin imao kod sebe vredela je u vreme transakcije oko 8 milijardi dolara.

Možda će vas zanimati

Osnivač Shiba Inu kriptovalute je u manifestu koji je nazvan “woofpaper” (umesto “whitepaper”) najavio da će polovina novčića biti donirana Buterinu, kako bi se uklonila iz cirkulacije, i kao veliki marketinški potez. Ideja je bila da ovaj gest podigne vrednost SHIB, jer je veliki deo novčića isključen iz cirkulacije, pa bi potražnja svakako trebala da ide na gore.

Altruistički motivi

Umesto da razočara Shiba Inu fanove i proda novčiće koje je dobio, Buterin je neko vreme zadržao meme kriptovalutu. Bar neko vreme. Krajem maja Buterin je krenuo a poklanja SHIB novčiće i druge kripto donacije koje je dobijao, šaljući ih na adrese različitih dobrotvornih organizacija širom sveta. Ako se sećate, Buterin je u julu donirao 50 triliona SHIB novčića Indiji, u tom trenutku vredne milijardu dolara, kao pomoć u borbi protiv pandemije.

Pet dana nakon što se pročulo da Buterin poklanja ogromne donacije u dobrotvorne svrhe, on je uništio 90% svojih preostalih Shiba Inu novčića, tako što ih je poslao na “mrtvu” blokčejn adresu, efektivno ih uklanjajući iz cirkulacije.

 Vitalik Buterin
Vitalik Buterin
Izvor: SmartLife / Facebook / @VitalikButerinCa

Previše moći u rukama pojedinca

Buterin je dodao napomenu uz jednu od transakcija koju je poslao u to vreme u kojoj kaže: “Odlučio sam da uništim 90% preostalih Shiba tokena u svom novčaniku. Preostalih 10% biće poslato (još nije odlučeno) dobrotvornoj organizaciji sa sličnim vrednostima kao Cryptorelief (sprečavanje gubitka života velikih razmera), ali sa dugoročnijom orijentacijom“, dodavši da ”ne želi da ima kontrolu tih razmera u svojim rukama”.

Možda će vas zanimati

Tadašnjih 6,7 milijardi dolara u SHIB novčićima po današnjem kursu vredi preko 32 milijarde dolara. Sa druge strane, vrednost Shiba Inu novčića je danas tolika upravo zbog okolnosti koje su dovele do ovog trenutka – uklanjanje 50% iz cirkulacije, Buterinovog poteza, potražnje, Maskovih tvitova i još mnogo čega. Da je Buterin zadržao novac kod sebe, pitanje je da li bi SHIB novčići da nas vredeli upola od tih 6,7 milijardi dolara.

Šta je Shiba Inu
Izvor: YouTube / Simplilearn

Prema sajtu Etherscan koji beleži sve transakcije na Ethereum blokčejnu, Buterin je zadržao skoro 3,5 miliona SHIB novčića, koje danas vrede 268 dolara.

Da li ste investirali u neku meme kriptovalutu, i da li je prodajete ili čuvate?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA