KOMŠIJE LEGALIZUJU KRIPTOVALUTE: Sami računate porez, kazne za izbegavanje - od 250 do 5.000 evra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOMŠIJE LEGALIZUJU KRIPTOVALUTE: Sami računate porez, kazne za izbegavanje - od 250 do 5.000 evra

Slovenačko Ministarstvo finansija napravilo je nacrt zakona o kriptovalutama koji predviđa porez od 10% na plaćanja i konverzije.

 Kriptovalute i evro Izvor: SmartLife / Pexels / Alesia Kozik

Nakon završetka predloga, novi nacrt zakona stavljen je na javnu raspravu, jer Ministarstvo finansija traži konsultacije javnosti u vezi sa investicijama i instumentalizacijom kriptovaluta. Krajem avgusta Finansijska administracija Republike Slovenije predložila je porez od 10% na plaćanja i konverzije kriptovaluta, pa deluje kao da je ovih mesec dana bio period kojim Slovenija želi da zadobije podršku potencijalnih kripto-investitora.

Možda će vas zanimati

Prema predlogu, porez bi trebalo da se plaća na vrednost zamenjenih kriptovaluta, po poreskoj stopi od 10%. Otkupom virtuelne valute smatraće se zamena kriptovalute za novac, kupovina dobara, usluga ili drugih sredstava kriptovalutama. Javna rasprava trebala bi da se zaključi do 10. novembra, a prema planu, novi zakon bi trebao da počne da se primenjuje 1. 1. 2022. godine.

Porez tek preko 15.000 evra

Prema nacrtu zakona, poreska obaveza nastaje u trenutku otkupa kriptovalute (konverzije, plaćanja dobara ili usluga), ali samo u slučaju da iznos u toku kalendarske godine prelazi 15.000 evra.

Zakon takođe predviđa i alternativnu opciju plaćanja poreza na ostvarenu dobit, gde se poreska osnovica definiše kao razlika između vrednosti kriptovaluta pri otkupu i sticanju. Na ostvarenu dobit ne važi granica od 15.000 evra i poreska stopa iznosi 25%. Slično, poreski obveznik bi mogao da koristi kriptovalute za odbitak od poreza u slučaju gubitka prilikom otkupa.

Porez se plaća bez obzira na to gde unovčavate digitalnu valutu

Prema procenama, prihodi državnog budžeta bi od novog zakona mogli da iznose od 100.000 do 500.000 evra godišnje. Predlog zakona se zasniva na principima opšte poreske obaveze fizičkih lica, što znači da se oporezuje vrednost unovčavanja kriptovaluta, bez obzira na to da li su kriptovalute izdate ili unovčene u Sloveniji ili van nje.

Pojedincima koji ne podnesu poresku upravu ili ne vode urednu dokumentaciju o poslovanju sa kriptovalutama preti se kaznom od 250 do 450 evra, odnosno 400 do 5.000 evra u slučaju iznošenja neistinitih, netačnih ili nepotpunih informacija.

Srbija

U Srbiji od 29.06.2021. godine važi Zakon o digitalnoj imovini, koji definiše pojmove koji su do sada bili nejasni većini populacije. Ministarstvo finansija je tada reklo da je na taj način “obezbeđena pravna sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine".

Možda će vas zanimati

Važeći zakon je u Srbiji definisao osnovne pojmove, regulisao oblast izdavanja, trgovine i pružanja raznih uslova povezanih sa digitalnom imovinom, čime su pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom dobili jasni okvir po kojem mogu da posluju i postupaju. U video snimku ispod pogledajte kako možete platiti porez na kriptovalute u Srbiji.

Porez na kripto i kako platiti porez na kriptovalute
Izvor: YouTube / FT1P - sve o porezima u Srbiji

Ono što je takođe bitno je reći da se Zakonom o digitalnoj imovini jasno stavlja do znanja da kriptovalute nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Da li vi trgujete kriptovalutama, i da li plaćate porez?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uživanje

i plus 10% provizija prodavcu prilikom kupovine kriptovalute...

Sloba

@Uživanje Pa niko te ne tera da ih koristiš

Alex

Porez na promet 10 posto? Za Slovence je to roba. Svasta, no super za nas. Srbija ima ludu sansu sa kriptomarketom I blockchainom. Ko razume Ili je spreman da uci zaradice lovu. Nije samo trading u pitanju...

Najnovije

Uređaji

Testovi