VLADA ZAPLENILA 47 MILIONA DOLARA U KRIPTOVALUTAMA: Porez mora da se plaća | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VLADA ZAPLENILA 47 MILIONA DOLARA U KRIPTOVALUTAMA: Porez mora da se plaća

Najnovija akcija zvaničnika Južne Koreje obuhvatila je preko 12.000 korisnika koji nisu plaćali porez od kojih je ukupno zaplenjeno 47 miliona dolara u kriptovalutama.

  Izvor: SmartLife / Usplash / Executium

Nakon višemesečne istrage sprovedena je akcija kojom su konfiskovane kriptovalute korisnika koji su dosad uspešno izbegavali plaćanje poreza. Akcija je obuhvatila provinciju Gjeongi, najgušće naseljenu provinciju u kojoj se nalazi glavni grad države – Seul. Oštrije mere primenjuju se i u susednoj Kini, gde su banke dobile instrukcije da prestanu da podržavaju kriptovalute.

Da bi povezali aktivnosti na menjačnicama sa licima, istraga je morala da se obavlja ručno, pa su oni koji su učestvovali u istrazi pretraživali velike količine podataka. Na žalost, ovo je bio jedini način, jer mnoge menjačnice ne zahtevaju unošenje ličnih podataka kako bi se otvorio nalog.

Oštriji zakon

Južna Koreja je nedavno uvela formalnu KYC (Know Your Customer – Znaj ko ti je klijent) identifikaciju, kako bi mogli da prate kretanje kriptovaluta i spreče ilegalne radnje kao što su pranje novca i finansiranje terorizma. Takođe, otvaranje kripto poslovanje, posebno menjačnice moraju da dobiju odobrenje od korejske Komisije za finansije, Korea Internet i Bezbednosne agencije pre 24. septembra 2021.

Možda će vas zanimati

Novi zakon takođe uključuje nove zahteve za identifikovanje korisnika, kao i vrlo jasnu definiciju čija sredstva se mogu izlistati na menjačnice. Ukoliko neki novčić ima nizak volumen prometa, neaktivni razvoj ili nemaju jasan kanal komunikacije sa timom, on se može ukloniti sa menjačnice.

 Kriptovalute
Kriptovalute
Izvor: SmartLife / Unsplash / Art Rachen

Dobro za velike, loše za male

Jedna od najveće četiri kripto menjačnice u Koreji, Upbit već je krenula sa uklanjanjem nekoliko novčića, a ova je jedna od prvih menjačnica koja je dobila sva potrebna odobrenja za rad u Južnoj Koreji. Sa druge strane, manje menjačnice imaju probleme da dobiju odobrenja, jer novi zakon naglašava da platforme moraju da budu partneri sa nekom od banaka da bi dobili svoje licence, a banke ne pokazuju veliko interesovanje da rade sa kripto-menjačnicama, praveći dodatne probleme za kriptovalute u ovoj zemlji. Posebno jer se dešava da menjačnice budu na meti hakerskih napada ili da vlasnici pobegnu zajedno sa parama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA