POČINJE "OPERACIJA SKRIVENOG BLAGA": Evo kako će se IRS boriti protiv kriptovaluta i utaje poreza | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POČINJE "OPERACIJA SKRIVENOG BLAGA": Evo kako će se IRS boriti protiv kriptovaluta i utaje poreza

Godinama su ćutali, te i dalje smatraju da kriptovalute nisu novac, ali zato žele parče kolača.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ Moconomy - Economía y Finanzas

Poreska uprava Sjedinjenih Američkih Država, poznata i kao IRS,je pokrenula operaciju koja će biti fokusirana na investitore kriptovaluta.

Nazvana kao "Operacija sakrivenog blaga", će u stvari biti tim agenata koji će biti istrenirani da isprate tržište kriptovaluta, a sve kako bi mogli da prate transakcije.

Možda će vas zanimati:

Dejmon Rous, izvršni direktor IRS za izvršenje prevara, je otkrio kod Savezne advokatske komore (Federal Bar Association), da će se suočiti sa svima onima koji izbegavaju da plate poreze na kriptovalute. Usredsređeni su na poreske obveznike koji iz svojih poreskih prijava izostavljaju prihod od kriptovaluta.

Karolin Šenk, nacionalni savetnik za prevare i odeljenje za pomoć IRS-a, je opisala ovu operaciju "kao cilj pronalaženja, praćenja i pripisivanju kripto podataka američkim poreskim obveznicima". Ona je dodala da IRS sarađuje sa specijalistima kako bi identifikovali i istražili "potpise za utaju poreza". Ti potpisi mogu da uključuju "strukturiranje", gde se transakcije izvršavaju u vrednosti manjoj od 10.000 dolara, kako bi se izbegli određeni zahtevi za poreskim izveštajima. 

IRS i ovi specijalisti će "analizirati blockchain i obelodaniti javne transakcije", stoji u saopštenju, a sve kako bi "pratili, pronašli, i oduzeli kriptovalute civilnim i kriminalnim licima".

"Posle svih godina tokom kojih ih nije bila briga za kriptovalute, sada je IRS opsednuta njima, te žele da se postaraju da dobiju deo kolača" - rekao je američki novinar Ben Svan, koji je dodao da IRS i dalje ne veruje da je kriptovaluta zaista valuta, odnosno novac. Džefri Taker iz američkog instituta za ekonomska istraživanja (AIER) je pojasnio šta ti potpisi zaista predstavljaju.

"Oni žele da profilišu ljude, da utvrde identitet i povežu ih sa javnim adresama, a sve kako bi ispratili kuda ide novac. Jedna stvar koja zbunjuje mnoge ljude oko kriptovaluta je to da je istina u pojedinim slučajevima da je anonimno, ali u većini slučajeva kriptovalute su ono što se zove pseudonim, tako da možete da ih locirate veoma lako, samo ne možete da nakačite taj trag na identitet. Ovo je sve da se pronađe način kako povezati javne adrese sa individuama kako bi se istražile njihove finansije da bi se videlo da li tu nešto 'ne miriše'!" -  rekao je Taker u emisiji BoomBust, te je dodao da vlasnici kriptovaluta znaju da ako prebace ove digitalne novčiće u dolare, da moraju da prijave porez.

On smatra da IRS možda ima alternativni cilj da pronađe tvorce kriptovaluta koji žive od ovog ekosistema. Kako Kongres još uvek nije odlučio šta su kriptovalute prema zakonu i kako bi trebalo da se odnose prema njima, to je samo deo problema ove industrije: "Nadam se da će Vašington stići ostatak sveta kada su u pitanju digitalne valute" - rekao je Svan.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:


Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA