IMA MILIONE, A NE MOŽE DA IH TROŠI: 1.000 Bitcoin novčića zarobljeni mu već 11 godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMA MILIONE, A NE MOŽE DA IH TROŠI: 1.000 Bitcoin novčića zarobljeni mu već 11 godina

Anonimni korisnik objavio je na Reddit mreži da ima 36 miliona dolara u Bitcoin novčićima na svom PC-ju koji već 11 godina stoji u skladištu, i da ne zna kako da dođe do svog bogatstva.

 Čovek drži Bitcoin novčić u ruci Izvor: SmartLife / Pexels / Crypto Crow

Ovaj korisnik je rekao da je krajem 2009. godine nekoliko nedelja na svom laptopu kopao Bitcoin, a da je onda spakovao laptop sa stvarima, odložio ga u skladište i odselio se preko okeana. Odlučio je da se vrati nazad i da proba da izvuče Bitcoin novčiće sa svog laptopa, ali nije siguran kako to da uradi.

Pioniri kriptovaluta

U svom postu, ovaj korisnik napominje da je 2009. bio zainteresovan u sve što ima veze sa ekonomijom i valutama. U nekom trenutku je naišao na Bitcoin manifest (whitepaper), i nakon malo čitanja odlučio je da skine Bitcoin klijent i da počne da kopa. On je kopao nekolikoko nedelje, bez mnogo znanja i značaja o tome što je radio, jer je želeo da podrži ideju virtuelne valute za koju je tad smatrao da ima lepu budućnost.

Možda će vas zanimati

Tokom 2010. taj računar je, zajedno sa nameštajem završio u skladištu, a on se odselio preko okeana. Plan je da se vrati nazad, uzme laptop i vidi da li i dalje postoji Bitcoin klijent na njemu. On je napomenuo i da mu se na računaru najverovatnije nalaze privatni ključevi, jer tada nisu postojali virtuelni novčanici.

Milioner ili ne?

Kada se vrati očekuje ga ogromno bogatstvo ili plakanje u očaju. Upravo zbog toga on je pitao druge korisnike ne Reddit mreži šta da radi, a nekoliko korisnika je izračunalo da bi on na svom laptopu trebao da ima oko 1000 novčića, odnosno 36 miliona dolara.

Dobar deo korisnika koji su se pridružili diskusiji napomenuli su mu da treba da bude oprezan, jer ima dosta prevaranata koji ga mogu nasamariti i uzeti mu novac. Predlozi su uglavnom da odnese računar u servis i da traži da mu izvuku bitne podatke, ali da nikako ne priča šta se nalazi na disku. Čak je predlog i da se ne odvaja od diska i da dodatno plati da isprati ceo proces, da slučajno neko ne bi pokupio podatke i napravio se blesav.

Više je ovakvih primera, jer je veliki broj korisnika kopao kriptovalute u samom početku ne znajući da će njihova vrednost da vrtoglavo poraste, bilo da je u pitanju Bitcoin, plaćanjenajskuplje pice na svetunovčanik sa Dogecoin, ili zaspite sa 20, a probudite se sa 1,2 triliona dolara.

Kako se kopa Bitcoin
Izvor: YouTube / 99Bitcoins

Sama trgovina Bitcoin i drugim kriptovalutama nosi veliki rizik, i niko vam ne garantuje da ćete zaraditi novac u procesu. Uostalom, fluktuacije cene u poslednjih nekoliko meseci su pravi primer za to.

 Kretanje Bitcoin cene u poslednja 3 meseca
Kretanje Bitcoin cene u poslednja 3 meseca
Izvor: SmartLife / CoinMarketCap

Šta biste vi uradili da imate 11 godina star laptop na kojem ste iskopali 1000 Bitcoin novčića? 

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko Baleta

Prevaranti sa navlakušom.