OVO JE ČOVEK KOJI JE STVORIO BITCOIN: Da li je najveća kripto-misterija konačno rešena? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE ČOVEK KOJI JE STVORIO BITCOIN: Da li je najveća kripto-misterija konačno rešena?

Od kad je izmišljen Bitcoin, identitet čoveka koji ga je stvorio pod pseudonimom Satoši Nakamoto nikada nije otkriven, a mnogi pojedinci su godinama unazad tvrdili da su upravo oni tvorac najpoznatije kriptovalute na svetu.

Hakeri Izvor: SmartLife / Unsplash / Charles Deluvio

Jedan od ljudi koji već desetak godina unazad pokušava da dokaže da je on tvorac Bitcoin kriptovalute je pedesetjednoogodišnji australijski programer Kreg Rajt. Sve i da njegove tvrdnje nisu tačne, u svojoj borbi za identitet pseudonima koji je postavio osnovne principe Bitcoin kriptovalute i njegovog blokčejna u periodu između 2008. I 2011. godine Kreg Rajt je dobio globalnu popularnost, bila ona pozitivna ili negativna.

Kripto-suđenje

Prekretnica u celoj priči je nedavno završeno suđenje između Krega Rajta i zastupnika njegovog pokojnog saradnika Dejvida Kleimana. Naime, Kreg Rajt je 2016. Godine u čuvenom blog postu implicirao da je upravo on Satoši Nakamoto, čovek iza pseudonima odgovornog za kreiranje Bitcoin kriptovalute. Sumnja u Rajtove tvrdnje dolazi najviše od članova kripto-zajednice, jer nijedan od ranih iskopanih Bitcoin novčića, za koje se pretpostavlja da je iskopao niko drugi do Satoši, nikada nije mrdnuo iz novčanika.

Možda će vas zanimati

Suđenje između Rajta i predstavnika Kleimana vodilo se u SAD oko polovine od 1,1 miliona Bitcoin novčića koje je inicijalno iskopao i zadržao Satoši Nakamoto, današnje vrednosti oko 54 milijarde dolara. Predmet spora je takođe bio i deo intelektualne svojine iza rane blokčejn tehnologije.

 Izvor: YouTube/ Printscreen/ CoinGeek, YouTube/ Printscreen/ Valuetainment

Tužilac je tvrdio da je Rajt zajedno sa Kleimanom kreirao Bitcoin, i da naslednici Kleimana imaju pravo na polovinu Satošijevog bogatstva. Nažalost, porota federalnog suda u Majamiju nije se složila sa ovim tvrdnjama i stala je na stranu Rajta, odbijajući da dodeli išta od Bitcoin novčića predstavnicima Dejvida Kleimana.

100 miliona dolara kompenzacije

Međutim, Rajt je dobio nalog suda da plati 100 miliona kao kompenzaciju za kršenje intelektualne svojine koja je u vlasništvu W&K Info Defense Research LLC, zajedničke firme Rajta i Kleimana, pa će novac ići u firmu, a ne predstavnicima Kleimana.

Možda će vas zanimati

Rajt je odmah nakon presude okačio video post na Twitter u kojem kaže da je "ovo izuzetno dobar ishod za njega i da se oseća oslobođenim svih optužba protiv njega".

Misterija Satoši Nakamota

Pre 13 godina, 2008, u trenutku kada je finansijska kriza opasno pogodila SAD, Satoši Nakamoto je objavio takozvani "white paper", manifest od devet strana sa detaljima o viziji Bitcoin kriptovalute tada nazvanog "peer-to-peer elektronskog sistema gotovine" koji funkcioniše bez mešanja bilo koje vlade na ovom svetu. Nekoliko meseci kasnije, Nakamoto je objavio softver koji je korisnicima omogućio rudarenje Bitcoin kriptovalute.

S obzirom na to da je u to vreme bilo malo korisnika na mreži, rudarenje Bitcoin novčića se moglo obavljati na prosečnom PC računaru, dok je nagrada za verifikaciju iznosila 50 Bitcoin novčića (BTC).

Možda će vas zanimati

Poređenja radi, ona je danas 6,25 BTC iz nekoliko razloga, od kojih je prvi Bitcoin halving. Na oko svake četiri godine, odnosno iskopanih 210.000 blokova, nagrada za kopanje Bitcoin kriptovalute se smanjuje za duplo (halving - polovljenje), kako bi se smanjila brzina kopanja novih Bitcoin novčića.

Prvi halving je nagradu za uspešno verifikovan blok smanjio na 25, drugi na 12,5, a treći, koji je bio 11 maja 2020. godine na 6,25 BTC.

Nestanak

Nakamoto je bio aktivan na kripto sceni do 2011. godine, kada je iznenada napustio projekat. On je poslao email kolegi programeru u kojem je naveo da će se "prebaciti na druge stvari". Bilo da je u pitanju jedan čovek, ili grupa ljudi, smatra se da je zagonetni kreator u tom trenutku iskopao čak 1,1 milion Bitcoin novčića.

Možda će vas zanimati

Da je Rajt izgubio slučaj na sudu, ako je on zaista Satoši, morao bi da polovinu novčića prebaci Kleimanovim naslednicima. Takođe, Rajt je tokom suđenja priznao da je on vlasnik spornih Bitcoin novčića i da će to dokazati ukoliko dobije suđenje, kao i da će donirati veći deo tog novca u dobrotvorne svrhe.

Kreg Rajt Bitcoin
Izvor: BBC

Da li je ovo još jedan trik Rajta da privuče dodatnu pažnju na sebe ili je on zaista Satoshi Nakamoto, ostaje da vidimo, jer je lopta sada na njegovoj strani terena.

Anketa

Ko je stvorio Bitcoin?

 • Američka obaveštajna služba

  32.76% (38)

 • Baja Patak

  16.38% (19)

 • Kreg Rajt

  12.93% (15)

 • Ilon Mask

  11.21% (13)

 • Vanzemaljci

  7.76% (9)

 • Ruska obaveštajna služba

  7.76% (9)

 • Bil Gejts

  6.03% (7)

 • Dejvid Kleiman

  5.17% (6)

Ko je stvorio Bitcoin?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi