„Bitcoin stvorile američke obaveštajne službe“ | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Bitcoin stvorile američke obaveštajne službe“

Novi udarac na Bitcoin dolazi iz Rusije…

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Bitcoin je pretrpeo najveći pad vrednosti krajem prošle i početkom ove godine, nakon što je u jednom trenutku pre toga dostigao vrednost od čak 21.000 i više dolara za jedan novčić. I dok stručnjaci očekuju da će se vrednost Bitcoin-a stabilizovati, najpopularnijoj kriptovaluti prete nove trzavice na tržištu.

Zbog održivosti tržišta PC gejminga reagovala je kompanija nVidia, koja je „zamolila“ prodavce hardvera da ne prodaju grafičke karte onima koji rudare kriptovalute i predložila da se broj kupljenih kartica ograniči na dve po čoveku.

Nakon pomenute „molbe“ stiglo je mnogo ozbiljnije „otkriće“ - da je Bitcoin tvorevina američkih tajnih službi. I dok svet traga za navodnim osnivačem Bitcoin-a Satošijem Nakamotom, poznata Ruskinja otkriva njegove prave osnivače, koji su “Bitcoin stvorili zbog brzog finansiranja tajnih obaveštajnih službi SAD, Velike Britanije, Kanade i drugih zemalja“.

Bitcoin: Ima li 'leba bez motike?

Bitcoin je projekat američkih obaveštajnih agencija, stvoren za brzo finansiranje SAD, Velike Britanije i Kanade i njihovih obaveštajnih aktivnosti u različitim zemljama. Tehnologija iza Bitcoin-a je privatizovana, kao što su i internet, GPS ili TOR mreža. Zapravo, to je „Dolar 2.0“. Njegova vrednost kontrolisana je razmenom njegovih vlasnika“, rekla je Natalija Kasperski i „zapalila“ internet. „Sajt eBay i njegov PayPal platni sistem su monopolisti svetske trgovine putem interneta. Aranžmani koji su kreirani za Rusiju ili uvećane naknade za Rusiju, krše ekonomsku ravnotežu i logistiku preduzeća“.

Ovu tvrdnju, nakon što je njen govor izazvao veliku pažnju medija posle izlaganja na jednom univerzitetu u Sankt Peterburgu, Natalija Kasperski pojasnila je na svom Facebook nalogu. Nakon ove izjave, kako sama tvrdi, stigao je veliki broj upita medija iz celog sveta u vezi sa njenim iznetim stavom, zbog čega je ona reagovala na popularnoj društvenoj mreži.

1. Ovo što sam rekla je moje lično mišljenje. Činjenica da razvoj Bitcoin-a kontroliše vojska nije dogma, već najverovatnija verzija događaja, koja ima pravo da bude spomenuta, zato što se ne zasniva samo na gotovo svima poznatim činjenicama, nego i zbog toga što su to potvrdili mnogobrojni stručnjaci bezbednosnih službi. Ali ne brinem zbog ovoga, već zbog toga kako oni tumače moje reči, propuštajući suštinu.

2. Svi oni koji su me kontaktirali danas pitaju se ko je iza razvoja ovoga svega. Sigurna sam da to nije najvažnija stvar. Na primer, Internet je originalno razvila američka vojska zbog svojih ciljeva i zadataka. Internet je kasnije komercijalizovan i danas ga koristi ceo svet i servise bazirane na njemu. Istovremeno, internet nam je doneo mnoge pretnje, na čijem suzbijanju radimo i danas.

Ko je Natalija Kasperski

Natalija Kasperski je koosnivač kompanije Kaspersky Lab i bivša direktorka, sad poznata po kompaniji InfoWatch, koja je proizvela prvi smartfon koji je nemoguće špijunirati. Natalija je jedna od najbogatijih žena Rusije (tokom 2015. bogatstvo joj je procenjeno na skoro 300 miliona dolara) i jeda od najuticajnijih figura ruskog IT biznisa. Bila je udata za Eugena Kasperskog, sadašnjeg direktora kompanije Kaspersky Lab, završila je Moskovski institut elektrotehnike i matematike i majka je petoro dece.

3. Sad što se Bitcoin teme tiče. Evanđelisti ove tehnologije svakodnevno nas obaveštavaju o tome koliko brzo tok Bitcoin-a raste i kako se može obogatiti na njemu. Posmatram Bitcoin, kao i svaku drugu tehnologiju, sa stanovišta bezbednosti njegove upotrebe u državi. Ukoliko uporedite Bitcoin s bilo kojom drugom valutom na svetu, recimo dolarom, postoje tri očigledne razlike:

- a) Nema kontrole nad obavljanjem plaćanja i transakcija. Bitcoin-ima se mogu vrlo lako platiti zabranjene usluge, kao što su droga, prostitucija, pedofilija ili ubistva.
- b) Bitcoin nije predmet kontrole ili regulacije. Nije zaštićen na bilo koji način. Ako je ukraden kripto-novčanik, kome se obratite? Gde bi trebalo tražiti zaštitu?
- c) Troškovi Bitcoin valute su potpuno spekulativni i podsećaju na MMM. Napominjem da su finansijske piramide u našoj zemlji zabranjene. Zapravo, poslednji pad vrednosti Bitcoin-a već́ je izazvao paniku među spekulantima.

Zbog svega ovoga ne smatram Bitcoin bezbednom tehnologijom za domaću upotrebu. Napominjem da se ova izjava ne odnosi na tehnologiju blokiranja, na kojoj je izgrađena. Obično je potrebno pažljivo razmotriti sve takve tehnologije, analizirati rizike i pretnje, pre nego što ih integrišemo u stvarnu ekonomiju“.

Natalija Kasperski smatra da je Satoši Nakamoto pseudonim američkih kriptografa.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA