PRAVE BITCOIN GRAD NA IVICI VULKANA: Hoće da rudare kriptovalute bez štete po okolinu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVE BITCOIN GRAD NA IVICI VULKANA: Hoće da rudare kriptovalute bez štete po okolinu

Predsednik El Salvadora najavio je da planira da napravi ceo grad posvećen Bitcoin kriptovaluti, u kojem će se rudariti ovi novčići korišćenjem geotermalne energije.

 El Salvador i Bitcoin Izvor: SmartLife / Wikipedia

Jedan od najvećih problema kriptovaluta danas predstavlja činjenica da se većina blokčejn tehnologija koje one koriste zasnivaju na Proof-of-Work (POW) konceptu koji zahteva jak hardver za kompleksne matematičke kalkulacije da bi se verifikovao svaki novi blok koji se dodaje u lanac. Kao nagradu, oni koji verifikuju blok dobijaju deo Bitcoin novčića, što je cela poenta procesa koji se naziva kripto-rudarenje.

Možda će vas zanimati

Međutim, moćan hardver zahteva velike količine struje, a ona je najjeftinija na mestima gde se za proizvodnju iste koriste termoelektrane, čineći tako ceo proces veoma štetnim po okolinu. Alternative predstavljaju obnovljivi izvori kao što su vetar, voda i Sunčeva svetlost, te geotermalni izvori poput vulkana.

Bitcoin kao zvanična valuta

Upravo ovo poslednje želi da iskoristi predsednik El Salvadora, države u Centralnoj Americi, koja je nedavno postala poznata po tome što je uvela Bitcoin kao zvaničnu valutu pored američkog dolara. Oni su svim svojim građanima podelili Bitcoin u vrednosti oko 33 dolara i postavili bankomate širom zemlje za njihovu razmenu.

Geotermalna energija

Predsednik ove države ima plan da ovaj način trgne ekonomiju ove zemlje koja ima velikih problema sa siromaštvom. Jedan od koraka u širokom usvajanju kriptovaluta je projekat Bitcoin grada koji će biti napravljen u podnožju vulkana. Grad će biti kružnog oblika, kako bi predstavljao oblik novčića, a glavna pokretačka snaga industrije će biti rudarenje Bitcoin novčića korišćenjem geotermalne energije vulkana.

Možda će vas zanimati

Predsednik Bukele je takođe izjavio da će grad biti oslobođen od poreza, i da će jedini namet biti onaj na dodatu vrednost (PDV). Grad bi trebao da poseduje rezidentalne delove, komercijalne strukture, muzeje, restorane, zabavne sadržaje, aerodrom, luku, železnicu i sve što očekujete od modernog grada - posvećeno Bitcoin kriptovaluti.

Kako se kopa Bitcoin
Izvor: YouTube / 99Bitcoins

Investicija od 300.000 Bitcoin novčića

Plan je da se polovina prikupljenog PDV-a ulaže u razvoj grada, dok će ostatak biti potrošen na uređenje i održavanje. U svojoj najavi, četrdesetogodišnji predsednik Bukele nije rekao kada planira da završi izgradnju novog grada, ali je rekao da je procena da će za to biti potrebno oko 300.000 Bitcoin novčića.

Društvo je podeljeno

Iako El Salvador već neko vreme ima velikih problema sa siromaštvom, društvo ove države je podeljene oko novih mera koje bi trebale da pokrenu ekonomiju i obezbede nove poslove za svoje građana. Ovo je pre svega zbog nestabilnosti vrednosti Bitcoin kriptovalute, što se pokazalo tačnim u velikim fluktuacijama u poslednjih nekoliko godina i što bi moglo da izazove inflaciju i ekonomsku nestabilnost države.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA