KRIPTO-RUDARI SE PREBACUJU NA NUKLEARNU ENERGIJU: Zeleni izvori energije su jedino rešenje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRIPTO-RUDARI SE PREBACUJU NA NUKLEARNU ENERGIJU: Zeleni izvori energije su jedino rešenje

Nekoliko velikih Bitcoin rudara izjavilo je da je nuklearna energija najbolje rešenje koje najmanje zagađuje okolinu.

 Nuklearna elektrana Izvor: SmartLife / YouTube / Lisa Simpson / Printscreen

Veliki problem rudarenja Bitcoin i drugih kriptovaluta predstavlja potrošnja energije, koja po pravilu dolazi iz najprljavijih izvora poput termoelektrana. Kompanije kao što je Tesla Motors su zbog toga odustale od primanja kriptovaluta kao zvaničnog sredstva plaćanja, pa veliki igrači traže alternativne izvore struje za svoje kripto-farme.

Nuklearna energija kao rešenje

Nuklearna energija predstavlja jedno od potencijalnih rešenja koje bi moglo da reši ovaj problem na duže staze. Prednost nuklearnih elektrana je što generišu veliku količinu čiste energije, bez ispuštanja štetnih gasova u vazduh.

Možda će vas zanimati

Alternative u vidu solarnih i vetro-parkova ne generišu ni približno struje kao nuklearni reaktori, a zahtevaju iste ili veće investicije. Sa druge strane, već neko vreme se priča i o fisijskim reaktorima i modularnim malim reaktorima kao alternativama klasičnim nuklearnim elektranama.

Koliko je Bitcoin zaista prljav?

Ono na šta ukazuju veliki igrači u svetu kriptovaluta je da su Bitcoin rudari često predimenzionirani kada je u pitanju potrošnja i zagađivanje planete. Na nedavno održanom panelu na kojem se diskutovalo o kompleksnosti Bitcoin rudarenja i potrošnji energije, Samson Mou, direktor strategije kompanije Blockstream, koja se bavi kriptovalutama ima jako interesantan pogled na ovaj problem.

Naime, on ukazuje na to da je struja koju koriste Bitcoin i drugi kripto-rudari samo deo procenta globalne potrošnje struje. Ako kažemo da je Bitcoin prljav, moramo se složiti da je proizvodnja struje podjednako prljava, a takve naslove nigde nećete videti u novinama.

Možda će vas zanimati

Mou takođe smatra da je nuklearna energija budućnost za rudarenje kriptovaluta. On dodaje da je "Problem u tome što smo nazadovali kao društvo u kojem smo na neki način odbacili nuklearnu energiju i prebacili se na alternative u vidu vetra i sunca. Nažalost iskorišćavanje sunca i vetra je skuplje, manje isplativo i ne funkcionišu uvek.

Kako se kopa Bitcoin
Izvor: YouTube / 99Bitcoins

Raste udeo rudara koji koriste energiju iz obnovljivih izvora

Prošlog meseca Savet za Bitcoin rudarenje (BMC) je sproveo istraživanje nad 33% globalne Bitcoin mreže. BMC procenjuje da je održivi udeo električne energije u globalnoj rudarskoj industriji porastao za oko 3% na 55,9% tokom trećeg kvartala ove godine.

"Bitcoin rudari traže najjeftiniju struju za svoje poslovne poduhvate, pa je fokusiranje kapitala na održive i obnovljive izvore budućnost Bitcoin rudarenja", rekla je Amanda Fabiano, jedna od osnivača Saveta za Bitcoin rudarenje.

 Nuklearna elektrana noću
Nuklearna elektrana noću
Izvor: SmartLife / Unsplash / Nicolas Hippert

Sa druge strane kriptovalute kao što su Bitcoin, Ethereum i Shiba Inu nastavljaju ozbiljan rast i svakodnevno postavljaju nove rekorde po pitanju vrednosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Surla

Domaćinski i ekološki!