DA LI OVDE LEŽI BUDUĆNOST ČISTE ENERGIJE? Vlada SAD odobrile modularne male nuklearne reaktore | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI OVDE LEŽI BUDUĆNOST ČISTE ENERGIJE? Vlada SAD odobrile modularne male nuklearne reaktore

Nuklearna energija je jedan od najčistijih izvora, a razvoj malih nuklearnih reaktora mogao bi da učini ove elektrane znatno rasprostranjenijim nego što su one danas.

 Nuklearne elektrane Izvor: SmartLife / NuScale Power / Printscreen

Prva kompanija koja je dobila dozvolu dizajna malog nuklearnog reaktora je NuScale Power i oni bi trebali da postave svoju prvu elektranu 2029. godine u Ajdaho Fols u SAD. Vlada ove zemlje vidi male modularne nuklearne reaktore (SMR) kao rešenje na smanjivanje industrije nuklearne energije.

Mali i modularni

Mali nuklearni reaktori se generalno definišu kao napredni reaktori koji generišu do 300 megavata po modulu. Modularnost je prednost koja omogućava skaliranje prema potrebama, jer se elektrane mogu sastojati od jednog ili više modula, u zavisnosti od potreba određene teritorije ili velikih potrošača.

Kreiranje jedinstvenog dizajna znači i da se moduli mogu praviti u fabrikama, a onda jednostavno isporučiti na finalnu destinaciju na kojoj se instaliraju, umesto pravljenja na licu mesta kao kod tradicionalnih nuklearnih elektrana.

Prvi odobreni dizajn u SAD

Mali nuklearni reaktori postaju sve popularniji na globalnom nivou, pa sada ima oko 50 različitih dizajnerskih i konceptualnih rešenja širom sveta. NuScale Power je prva kompanija čiji je dizajn odobren od strane SAD komisije za nuklearnu regulaciju. Odobreni modul je visok nešto više od 25 metara i ima prečnik od 5 metara, a sposoban je da generiše 77 megavata struje.

Možda će vas zanimati

Jedan od problema sa postrojenjima za generisanje električne energije su gubici koji znatno rastu sa razdaljinom od samih postrojenja, pa je idealno da se postrojenje nalazi blizu potrošača. Sa druge strane nuklearne elektrane se namerno prave dalje od gradova, što ima svojih dobrih i loših strana.

Mali modularni nuklearni reaktori
Izvor: YouTube / Undecided with Matt Ferrell

Manji od tradicionalnih elektrana

Ovi moduli su mnogo manji od velikih gigavatnih nuklearnih elektrana koje su znatno ekonomičnije i efikasnije za velika tržišta, ali ovi skalabilni modeli omogućavaju brzu, fleksibilniju i jeftiniju instalaciju. Primera radi, neke lokacije nemaju mrežu ili kapital da podrže tradicionalnu nuklearnu elektranu, a mali reaktori imaju više smisla na udaljenim lokacijama gde je potreban izvor energije koji se ne oslanja na fosilna goriva.

Pored pomenutog projekta u Ajdahu, NuScale je potpisala memorandume o razumevanju sa četiri kompanije u Poljskoj, nacionalnom kompanijom za nuklearnu energiju Ukrajine i izgradnji fabrike u Kanadi za proizvodnju NuScale Power Modula (NMP).

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Malopre sam čuo da je Nemačka dala sama sebi kao rok 2038. godinu da iznese zaključke na sopstvenu analizu razmatranja prestanka korišćenja uglja. Prema tome, pun gas još 15 godina sigurno.