U SLUČAJU NUKLEARNE KATASTROFE SRBIJA ima spremne mehanizme zaštite i spašavanja, usvojen i program JRodos | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SLUČAJU NUKLEARNE KATASTROFE SRBIJA ima spremne mehanizme zaštite i spašavanja, usvojen i program JRodos

Na 10. godišnjicu od katastrofe u Fukušimi i Srbija još jednom razmotrila svoj status u slučaju nuklearnog incidenta i nakon njega.

  Izvor: MONDO, Mario Milojević

Srbija u slučaju nuklearne katastrofe ima pripremljene mehanizme za zaštitu i spašavanje, objavio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), povodom 10 godina od katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

Istaknuto je da akcident u Fukušimi, nakon zemljotresa i cunamija, nije imao značajan uticaj na stanovništvo u Srbiji zbog udaljenosti mesta nesreće, koja je više od 9.000 kilometara, ali je uticao na promenu sistema zaštite i spasavanja u nuklearnoj ili radiološkoj vanrednoj situaciji i Srbiji i u svetu.

Možda će vas zanimati:

Kako je navedeno, u Srbiji je 2018. usvojen plan za delovanje koji pokriva nuklearne ili radiološke katastrofe, a pripremljen je u skladu sa nacionalnim zakonima i relevantnim dokumentima Evropske komisije i Međunarodne agencije za atomsku energiju, čija je revizija predviđena na svake tri godine.

Predstavnici Direktorata su i deo radne grupe za izradu državnog plana zaštite i spasavanja koji obuhvata sve identifikovane rizike na teritoriji Srbije. Dodaje se da je u toku i prilagođavanje programa JRodos, koji pruža podršku u odlučivanju u vanrednoj situaciji i koji je u okviru projekta Evropske komisije instaliran u Srbiji. Ukazano je da se nakon unosa odgovarajućih parametara u ovaj program dobijaju proračuni za kontaminaciju vazduha, zemlje, hrane, kao i hrane za životinje u slučaju neke katastrofe.

U pitanju je vrlo kompleksan program za delovanje, koji ima široku primenu i u periodu planiranja, pre nego što se desio incident, ali u samom akcidentu, jer može da pomogne kod donošenja odluka o merama zaštite, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da program ima i primenu i nakon akcidenta u fazi sanacije, jer može da posluži za procenu potrebe za sanacijom na nekoj kontaminiranoj teritoriji.

 zaraza, dekontaminacija, virus, bolest, pacijent, doktor radijacija nuklearno maske maska zračenje virus Izvor: MONDO/Goran Sivački

Podseća se i da je Direktorat za nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije učestvovao u vežbi ConvEx-3 u organizaciji Međunarodne atomske energije i Mađarske 2017. godine, u kojoj su učestvovale 82 države i 11 međunarodnih organizacija. Cilj vežbe, tokom koje je simuliran odgovor na akcident na nuklearnoj elektrani Pakš u Mađarskoj, bio je da unapredi saradnja između države i međunarodnih organizacija tokom vanredne situacije, da omogući brzu razmenu informacija i da ispita mehanizme informisanja javnosti.

Možda će vas zanimati:

U Srbiji je vežba organizovana uz učešće predstavnika Sektora za vanredne situacije, kao i Ministarstava zdravlja, odbrane, spoljnih poslova, poljoprivrede, obrazovanja i nauke, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i drugih stručnih institucija. Vežba je trajala neprekidno 36 sati, učesnici u drugim organima primali su i obrađivali informacije, analizirali, pripremali obaveštenja i primenjivali mere zaštite za stanovništvo i to na način na koji bi se to vršilo i u slučaju prave katastrofe.

Vežba je pokazala da u slučaju ovakvog nuklearnog incidenta, Srbija poseduje odgovarajući odgovor i ima pripremljene mehanizme za zaštitu i spašavanje, navedeno je u saopštenju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA