OVO POSTROJENJE USISAVA CO2 IZ ATMOSFERE: Tehnologijom do zdravije planete i čistog vazduha | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO POSTROJENJE USISAVA CO2 IZ ATMOSFERE: Tehnologijom do zdravije planete i čistog vazduha

U toku je testiranje najvećeg postrojenja za prečišćavanje vazduha na Islandu, važan korak ka smanjivanju efekta staklene bašte.

 Postrojenje za prečišćavanje vazduha Izvor: SmartLife / Climeworks

Postrojenja za direktno usisavanje vazduha postala su veoma popularna u poslednje vreme, jer predstavljaju jednostavan način da se velike korporacije založe za zeleniju planetu na kojoj žive. Na Islandu je pre nekoliko dana pušteno u pogon najveće postrojenje tog tipa na svetu.

Kako je i dalje u pitanju nova tehnologija, istraživanje i testiranje su i dalje veoma bitan deo razvoja. Novo postrojenje napravila je švajcarska kompanije Climeworks, a pokreće ga obližnja geotermalna elektrana.

Čuvanje CO2 u stenama

Ova postrojenja funkcionišu tako što usisavaju vazduh i izvlače štetni CO2, koji potom skladište negde. Jedno od rešenja za skladištenje CO2 bilo je korišćenje podzemnih cevi koje bi ga odvodile do mesta gde bi se odložio ili iskoristio za gazirana pića. Drugo rešenje koje koristi ovo postrojenje je čuvanje CO2 u bazaltnim stenama, nekoliko kilometara pored geotermalne elektrane. Ovo rešenje ne zahteva kompleksne instalacije i cevovode koji bi odvodili CO2 do konačne destinacije.

Orca

Možda će vas zanimati

Postrojenje na islandu je dobilo naziv Orca, po islandskoj reči za energiju. Ono će moći da preradi 4000 tona ugljen-dioksida godišnje što je količina koju emituje oko 800 putničkih automobila godišnje. Nije previše, posebno kada se uzme u obzir da je u pitanju najveće postrojenje ovog tipa na svetu, ali je prvi korak u pravom smeru.

Dobra stvar je što je postrojenje neočekivano kompaktno, veličine osam transportnih kontejnera sa po 12 velikih ventilatora složenih dva po dva.

Skladištenje CO2 u čvrstom stanju

Climeworks koristi metodu koja se zove direktno čvrsto čuvanje vazduha da “zarobi” CO2. Ventilatori uvlače vazduh koji prolazi preko specijalnog čvrstog sorbent filtera koji zadržava ugljen dioksid. Sorbent je materijal koji se koristi da apsorbuje tečnost i gasove. Kisela baza filtera privlači CO2, i kada je filter u potpunosti napunjen jedinica greje filter do oko 100 stepeni koji onda oslobađa CO2.

Kada se CO2 odvoji iz vazduha, on se cevovodom odvodi do susedne zgrade gde se sprema za trajno čuvanje. Onda se meša sa ogromnom količinom vode – 27 tona vode za jednu tonu CO2 nakon čega se ta smesa odvodi nekoliko metara dalje odakle se ubrizgava duboko u zemlju.

Karbonizovana (gazirana) voda reaguje sa bazaltskim stenama, kreirajući ugljenične minerale. Tokom dve godine traje proces u kojem se gazirana voda pretvara u čvrstu materiju – stenu. U saradnji sa kompanijom Carbfix CO2 se bezbedno otprema duboko u stenovito tlo Islanda.

Korišćenje CO2 za druge stvari

Climeworks u svojim drugim postrojenjima planira recikliranje CO2 i ponovno korišćenje za gazirana pića ili kao đubrivo, što je korisno, ali veoma brzo vraća CO2 u atmosferu. Sa druge strane, zarobljen u čvrstim stenama CO2 ostaje duboko u zemlji hiljadama godina.

Možda će vas zanimati

Alternativni sistem sa cevovodom za odlaganje CO2 već je korišćen, ali se nije pokazao bezbednim. Naime, jedno postrojenje u Misisipiju je koristilo CO2 za brže izvlačenje nafte iz zemlje, ali je jedan od cevovoda naprsao, što je rezultovalo u eksplozijama koje su poslale u bolnicu stanovnike malog grada kroz koji je cevovod prolazio.

Orca postrojenje za prečišćavanje vazduha
Izvor: YouTube / ClimeWorks

Uparivanjem sa geotermalnom elektranom je super rešenje, jer postrojenje dobija energiju iz obnovljivih izvora i višak toplote, što čini Orca postrojenje najefikasnijim na svetu i daje mu prednost u odnosu na konkurente.

Nova postrojenja i kupovina energetske neutralnosti

Druga postrojenja ovog tipa treba da se pojave uskoro u Teksasu i Škotskoj, ali ona koriste drugi sistem filtriranja koji zahteva mnogo više toplote i energije, pa će se najverovatnije oslanjati na kombinaciju obnovljive energije i prirodnog gasa.

Još jedna prepreka je cena koja sprečava da proces čišćenja vazduha postane raširen širom sveta. Pored toga, ekolozi brinu da će kompanije otkupljivati CO2 kako bi u finalnom bilansu bili neutralni kada je emisija ugljen dioksida u pitanju. Koliko je ovo dobro, toliko je i loše, jer onda kompanije mogu da kupuju više CO2 umesto da se bave prelaskom na obnovljive izvore energije.

Primera radi Microsoft otkupljuje CO2 od Climeworks po ceni od 600 USD po metričkoj toni. Samo prošle godine Microsoft je bio odgovoran za 11.164.000 metričkih tona zagađenja CO2, što po trenutnoj ceni iznosi 6,7 milijardi dolara potrebnih da bi ova kompanija postigla energetsku neutralnost za period od godinu dana.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA