OVO SU NOVE OZNAKE ENERGETSKE EFIKASNOSTI: Ukidaju se stare kategorije, ubacuje se QR kod i još mnogo toga  | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU NOVE OZNAKE ENERGETSKE EFIKASNOSTI: Ukidaju se stare kategorije, ubacuje se QR kod i još mnogo toga 

Početkom marta 2021. godine Evropska Unija uvela je nove oznake za obeležavanje energetske efikasnosti kućnih aparata, koje je odnedavno primenjuju i u Srbiji.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Ashes Sitoula

Ideja iza novih oznaka je podizanje svesti o potrošnji struje, kao i upotreba energetski efikasnijih uređaja u domaćinstvima, kako bi se globalna potrošnja smanjila. Kada tome dodate mere za poboljšanje izolacije, nove prozore i vrata, jasno je da je cilj manja potrošnja i smanjenje troškova, korak na putu ka zelenoj Srbiji

Možda će vas zanimati

Prema rečima ljudi iz projekta EU za energetsku efikasnost i eko dizajn proizvoda, nove oznake će biti obavezne na svim uređajima. Radi se i na unapređenju laboratorija koje će proveravati energetske karakteristike proizvoda, kako bi se utvrdilo da li oznake odgovaraju realnim karakteristikama uređaja i da li je garancija usaglašena sa važećim propisima.

Šta se ukida, šta se uvodi, a šta se menja?

Nova skala energetske efikasnosti je značajno pojednostavljena i kreće se od najboljeg tamno-zelenog A razreda do najgoreg crvenog G razreda, dok su sadašnje kategorije A+, A++ i A+++ ukinute. Nove oznake će svoju primenu videti na beloj tehnici i televizorima, dok će od 1. septembra krenuti promena oznaka na sijalicama, a kasnije i na ostalim uređajima.

Najefikasnija A klasa znači da uređaj ima maksimalno smanjenu emisiju ugljen-dioksida i visoku energetsku efikasnost (malu potrošnju), dok se kretanjem ka G klasi ta efikasnost smanjuje, a emisija štetnih gasova povećava.

Možda će vas zanimati

QR kodovi i druge oznake

Pored novih energetskih razreda uvode se i nalepnice sa QR kodom čijim skeniranjem možete saznati više informacija o proizvodu iz zvanične EU baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima. U odnosu na stare oznake, osim klase energetske efikasnosti postojeće i sličice za karakteristike uređaja poput zapremine i buke.

EU nove oznake energetske efikasnosti
Izvor: YouTube / Sustainable Energy Authority of Ireland

Istraživanje koje je sprovedeno početkom ove godine za potrebe projekta pokazalo je da skoro 70% građana Srbije smatra da njihov lični angažman ima mali uticaj na energetsku efikasnost, dok jedna četvrtina misli suprotno. Projekat se sprovodi zarad unapređenja energetske efikasnosti i manjeg zagađenja u našoj zemlji koja zaostaje za članicama EU u velikoj meri. Potrošnja struje u Srbiji je čak četiri do pet puta veća nego u zemljama EU, a dva do tri puta veća nego kod susednih zemalja koje su u EU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nele 2

Nove oznake su komplikovane, veze nema sa životom, stari led tv iz 2013. stoji A++ a novi model Sony iz 2021. tek kupio stoji klasa G, a potrošnja struje identična na oba modela. Led sijalice su nešto drugo, to je genijalno, ušteda struje 90% a duže traju i lep izbor 4 osnovne boje od 2700k do 6500k, mogu se kupiti za 120-150 dinara

Malo morgen

Jedva čekam da izmisle bojler na led pogon, ha ha ha ha!

Beogradska seljačina

Kina do 2060. otvara 75 elektrana na ugalj, Indija 50, Afrika i Lat. Amerika 150, ali nema veze, važno je da svako od vas svom lokalnom trgo-dripcu odnese po 500 dinara za vlakno koje košta 10€ kilo i po, jer mu je tako jeftinije da nabavi/dobavi/ubavi. I to svaki mesec po 3x. Jedi krompir gledaj meso, jesi Srbin ili nisi... Prelazimo Albaniju 100 godina.