SRBIJA TEŽI KA NULTOM ZAGAĐENJU: Novi zakoni o zaštiti prirode i ekološkim mrežama to će i omogućiti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA TEŽI KA NULTOM ZAGAĐENJU: Novi zakoni o zaštiti prirode i ekološkim mrežama to će i omogućiti

Evropska zelena nedelja obeležena i u Srbiji u saradnji sa Delegacijom Evropske unije.

  Izvor: MONDO portal/ScreenShot/YouTube

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković poručila je danas da Srbija teži nultom zagađenju što je i tema Evropske zelene nedelje od 31. maja do 4. juna.

Ona je na obeležavanju ove nedelje, koje je sa predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji upriličeno u Botaničkoj bašti Jevremovac, istakla da će zato ovo Ministarstvo, pored kapitalnih projekata kao što su borba za pravilan tretman otpada, prečišćavanje otpadnih voda i kvalitetniji vazduh, nastaviti da sprovodi mere čiji je cilj podrška održavanju i očuvanju zaštićenih područja.

Možda će vas zanimati

Prema njenim rečima, zaštita prirode i očuvanje biodiverziteta su važni segmenti projekta EU za Naturu 2000 u Srbiji, koji je sprovođen od maja 2019. do maja ove godine, kao i evrointegracija Srbije, posebno Poglavlja 27 na čemu Ministarstvo zaštite prirodne sredine aktivno radi.

Tanasković je istakla da se ubrzano radi na zakonodavnom okviru i njegovoj primeni, kao i usaglašavanju ovog okvira sa EU. "Doneli smo Zakon o klimatskim promenama, pripremamo izmene Zakona o zaštiti prirode kao i uredbu o ekološkim mrežama", rekla je ona i precizirala da izmene Zakona o zaštiti prirode pored ostalog podrazumevaju proširenje zaštićenih područja na oko osam odsto.

Naglasila je da Srbija ima bogat biodiverzitet, jer u njoj živi oko 43 odsto ukupnih vrsta koje se nastanjuju u Evropi. Takođe i da je Srbiji veoma značajna podrška koju kroz ovaj projekat dobija da bi identifikovala potencijalna područja mreže Natura 2000, kao najveće mreže zaštićenih područja na evropskom kontinentu.

Šef Sektora za saradnju u delegaciji Evropske unije u Srbiji Ingve Engstron je istakao da je Natura 2000 najvažniji element očuvanja biodiverziteta i da pomaže očuvanje zaštićenih područja. Najavio je da je Natura 2000 fokusirana na ljude koji štite prirodu u ekonomskom i ekološkom smislu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

drAgan

Jesu rekli nešto za ugalj iz termoelektrana? Jel i tu tezimo ka nultom zagađenju ili?