PAMETNA KUĆA SA DVA KROVA – I GREJE I HLADI: Zimsko i letnje izdanje za udobniji život | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAMETNA KUĆA SA DVA KROVA – I GREJE I HLADI: Zimsko i letnje izdanje za udobniji život

U pitanju je sloj kojim se premazuje krov, a čije se zračenje toplote prilagođava spoljašnjoj temperaturi (temperature-adaptive radiative coating, TARC).

 Kuća Izvor: Smart Life/ Pexels/ Pixabay

Danas postoje različite metode toplotne izolacije, a građani ih primenjuju kako bi se zimi zaštitili od hladnoće, a leti od vrućine.

Za grejanje i hlađenje domova se širom sveta i dalje troši mnogo energije, a to posebno važni za hladnije zemlje, pa se zbog toga konstantno traže nova rešenja, metode koje bi smanjile potrošnju.

Možda će vas zanimati

Jedno od mogućih rešenja dolazi od krova, a na konceptu rade naučnici iz različitih institucija – nedavno se u magazinu Science pojavio i članak koji ovo rešenje objašnjava onima koji su zainteresovani za temu.

U pitanju je sloj kojim se premazuje krov, a čije se zračenje toplote prilagođava spoljašnjoj temperaturi - temperature-adaptive radiative coating, TARC.

TARC je primenjiv u svim godišnjim dobima i funkcioniše tako što mešavina dioksid volframa i vanadijuma, koja se nalazi u premazu, s promenom temperature iz izolatora prelazi u metal. Smesa kojom se krov premazuje ima tri sloja – na dnu se nalazi srebrna folija koja odbija infracrveno zračenje, preko nje dolazi barijum fluorid i na kraju najvažniji sloj – pomenuta kombinacija dioksid volframa i vanadijuma.

Poslednji sloj se na temperaturama koje su niže od 22 stepena Celzijusove skale ponaša kao da ga nema, te propušta infracrveno zračenje. Na većim temperaturama prelazi u metalnu modifikaciju, pa apsorbuje infracrveno zračenje, zahvaljujući čemu se greje.

Tako korisnik dobija dva krova u jednom – zimi se ponaša kao da je pokriven najboljim izolatorom protiv niskih temperatura, a leti kao da je zaštićen od vreline. Još uvek se radi samo o ideji, ali se sve veći broj eksperata odlučuje za slične premaze koji se ponašaju kao dvostruki izolatori. TARC bi mogao lako da se montira na već postojeći krov, a od oštećenja bi mogao da se sačuva nekim polimerom.

Krov za različite klimatske zone
Izvor: Smart Life/ @Polimi Open Knowledge

Na kraju će usvajanje zavisiti od troškova proizvodnje – materijali za ovaj premaz nisu jeftini, ali se s druge strane nanose u veoma tankom sloju, pa bi ušteda energije i novca nakon nanošenja možda mogla da opravda troškove postavljanja.

Pored toga je važno da se spomene da smanjenje potrošnje energije nije samo pitanje novca, već i očuvanja životne sredine. Ovakva rešenja bi možda i to mogla da ublaže, budući da je krajnje vreme da reagujemo. 

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Imaju Švabe već 100 godina na kućama "ventilaciju" krova, najprimitivnija moguća regulacija strujanja vazduha ispod crepova, po 2 pravougaona otvora (cca 15x50cm) sa svake strane - sa mrežom da ne uleću golubovi. Preko leta ne treba klima, a zimi zatvoriš klapne i greješ se normalno. Naravno, njihovo normalno su zidovi sa 2-3-4 sloja izolacije, samo to je 70-80% uštede u startu u odnosu na naše. Pravili su podna grejanja u kupatilu dok mi nismo imali ni kućne brojeve, po selima su se pametni Srbi pre rata smejali što Švaba pravi kupatilo u kući i septičku jamu plaća zlatom, bio ludak najveći. Itd itd.