ZELENA NUKLEARNA ENERGIJA: Kina želi da napravi prvi "čisti" reaktor | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZELENA NUKLEARNA ENERGIJA: Kina želi da napravi prvi "čisti" reaktor

Uprkos popularnom mišljenju, nuklearna energija se smatra čistijim od tradicionalnih formi energije koje se oslanjaju na fosilna goriva.

  Izvor: SmartLife / Pexels / Marcus Distelrath

Istorija nas je naučila da problemi koji mogu da nastanu ukoliko nešto krene po zlu, posledice mogu da budu pogubne po veliki deo planete. Međutim, naučnici u Kini imaju plan da naprave posve drugačiju nuklearnu elektranu, takozvani čisti nuklearni reaktor, koji bi mogao da promeni popularno mišljenje kod ljudi i ponudi alternativu solarnim elektranama.

Možda će vas zanimati

Ono što je drugačije kod ovog reaktora je što se umesto uranijuma koristi torijum, a umesto šipki sa gorivom reaktor sa topljenom solju. Torijum će biti rastvoren u tečnu floridnu so, pre nego što se pošalje u komoru za reakciju. Na visokim temperaturama od 600 stepeni celzijusove skale atomi torijuma se transformišu u uranijum-233, izotop uranijuma koji se može dalje cepati, a u tom procesu se oslobađa velika količina energije i neutrona – nuklearna fisija.

Dobra strana torijumskog reaktora nasuprot uranijumskog je što je proces mnogo bezbedniji od tradicionalnih nuklearnih reaktora, jer u slučaju da dođe do curenja, istopljena so je dovoljno hladna da zadrži torijum i spreči značajna curenja. Ostaci nuklearne fisije torijuma imaju relativno kratak vek poluraspada od 500 godina, u poređenju sa uranijumskim reaktorima, čiji otpad može ostati radioaktivan i do 10.000 godina!

Možda će vas zanimati

Izgradnja dalje od ljudi

Torijumski reaktor takođe ne zahteva vodu, pa je moguće napraviti nuklearnu elektranu na primer u pustinji, dalje od naseljenih mesta. Ono što je najbitnije je da ovaj proces čini pravljenje nuklearnih oružja mnogo težim, čime se dodatno smanjuje briga vezana za gomilanje nuklearnog naoružanja zemlje koja ima torijumski reaktor.

Torijum i budućnost nuklearne energije
Izvor: YouTube / PBS Space Time

Prototip elektrane se očekuje već u avgustu, sa testovima koji bi mogli da počnu već u septembru. Ukoliko sve bude kako treba, očekuje se da bi prvi nuklearni reaktor ovog tipa mogao biti spreman za manje od deset godina – 2030. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

123

Posle vesti o solarnim panelima koji su i do 1000 puta jaci od postojecih, ova tekst zvuci smesno, naravno pod uslovom da je vest istinita.Postavis dva panela i sva domacinstva u ulici imaju potrebnu struju.Cak i da je sto puta jaci a ne 1000,opet ko bi gradio bilo kakvu elektranu? Ti paneli su izum veka i menjaju sve sto ste do sada znali.

sasa

@123 npr zato sto napravis jednu takvu elektranu i snabdevas sve drzave bivse sfrj. Daleko je jeftinije, a nasuprot rasprotranjenom misljenju da su solarni paneli ekoloski, njihova proizvodnja je zagadjujuca, a i kada zavrse vek, predstavljaju rizican otpad po okolinu. Klasicna nuklearna centrala je manji zagadjivac po proizvedenom KWh, a kamoli torijumski reaktor

456

@123 1000x jači? Da nisi čuo možda za prvi zakon termodinamike. Ako je efikasnost postojećih 20%, kako može biti 1000x jači?