TESLA HOĆE DA PRETVORI SVAKU KUĆU U MINI-ELEKTRANU korišćenjem njihovih solarnih panela i opreme | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESLA HOĆE DA PRETVORI SVAKU KUĆU U MINI-ELEKTRANU korišćenjem njihovih solarnih panela i opreme

Nedavno je Ilon Mask objavio da više nije moguće kupovati Tesla solarne panele i punjače bez celog sistema za skladištenje struje. Na ovaj način CEO kompanije Tesla želi da rastereti električnu mrežu sa sistemima koji generišu, skladište i vraćaju struju nazad u mrežu.

  Izvor: SmartLife / Tesla

Ilon Mask je vizionar. Tu nema dileme. Jedna od najnovijih odluka koje je nedavno doneo najbogatiji čovek na svetu je da ne možete kupiti opremu za solarnu energiju bez opreme za skladištenje iste. Ova strategija ima za cilj rasterećenje već dovoljno opterećene mrežne infrastrukture i prikupljanje, čuvanje i vraćanje dela struje nazad u elektrodistribucioni sistem.

Alternativa sadašnjem sistemu su distribuirani rezidentalni sistemi

Sa sve više električnih automobila i nove tehnike opterećenje sistema za distribuciju struje postaje veće iz dana u dan. Kupovinom Tesla sistema koji uključuje solarne panele i Powerwall proizvode za skladištenje struje svaka kuća praktično dobija pomoćni izvor struje u slučaju da dođe do prekida u isporuci preko mreže.

Kako bi se postigao cilj kreiranja struje korišćenjem obnovljivih izvora Mask kaže da će biti potrebna velika ulaganja u infrastrukturu koja uključuju više strujnih vodova i više elektrana. Alternativa su distribuirani rezidentalni sistemi koje kao rešenje nudi naravno Tesla, sa svojim proizvodima. Kreiranje manjih generatora struje rasterećuje mrežu, vraća višak struje u sistem i obezbeđuje pomoćni izvor u slučaju problema sa mrežom.

Mask se oslanja na instraživanja univerziteta MIT i Prinston u kojima se pokazuje da SAD moraju da dupliraju, odnosno da trostruko povećaju kapacitet sistema prenosa kako bi se potpuno prešlo na zelenu energiju do 2050. godine

Možda će vas zanimati

 Prema Maskovoj viziji, novi sistem elektrodistribucije u startu treba da prevaziđe birokratske i logističke probleme, kao i da osmisli nove regulacije i obezbedi tehnološke mogućnosti za prijem velike količine struje nazad u sistem od strane malih generatora. Ova ideja je jednostavna i zasniva se na prostoj distribuciji manjih generatora koji imaju mogućnost skladištenja.

Jedini problem koji se ovde javlja je to što tehnologiju koju Mask predlaže pravi upravo njegova firma, pa nije baš najjasnije da sli on ima altruističke ili kapitalističke motive u svojim vizijama. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sreten

I do sada je postojala mogucnost "proizvodnje" elektricne energije u kucnim uslovima. Da ostavimo na stranu isplativost takve proizvodnje , i fokusiramo se na to , na koji nacin je uopste moguce tu "kucnu" struju isporuciti u distributivni sistem. Distributivna mreza je veoma slozeni energetski sistem , kojim se upravlja po principu hijerarhije. Postavlja se pitanje , kako ce uopste organ upravljanja mrezom imati uvid na mesta sa kojih se "kucna struja" ubacuje u mrezu. Istina je , postoji mogucnost "daljinskog nadgledanja" svakog potrosaca , ali se bojim da ce to doneti ogromne probleme isporuciocu , i da ce , ionako opasno zanimanje elektricara zaposljenih u elektrodistribucijama , podici na jos mnogo visi nivo. Osim toga , "skladiscenje kucne struje" u resursima elektroprivrede , za period visoke potrosnje u zimskom periodu je samo po sebi vrlo diskutabilno. Ipak , raduje me da je novim Zakonom o elektroprivredi predvidjena takva mogucnost , kojoj ce mo se u godinama koje dolaze prilagodjavati.