EU ĆE ZABRANITI BITCOIN RUDARENJE I DRUGIH KRIPTOVALUTA? Švedska pokrenula inicijativu da se u Evropi to desi što pre | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU ĆE ZABRANITI BITCOIN RUDARENJE I DRUGIH KRIPTOVALUTA? Švedska pokrenula inicijativu da se u Evropi to desi što pre

Sve su češći pozivi na zabranu kriptovaluta tj. rudarenja zbog ogromnog negativnog uticaja na životnu sredinu.

  Izvor: SmartLife / Binance

Kako poverenje u Bitcoin i ostale kriptovalute raste, toliko da stručnjaci smatraju da će se približiti vrednosti od 100.000 dolara vrlo brzo, tako je sve učestaliji i otpor prema toj vrsti novca.

Sad se protiv kriptovaluta pobunila Švedska, čije je regulatorno telo za finansije Finansinspektionen zvaničnim saopštenjem zatražilo od Evropske unije da na svojoj teritoriji zabrani rudarenje kriptovaluta koje se baziraju na Proof of Work (PoW) algoritmu.

Možda će vas zanimati

Suština iznenadne, ali razumljive inicijative je stav da rudarenje nije u skladu sa Pariskim sporazumom (globalni dogovor o međunarodnoj saradnji u borbi protiv klimatskih promena) iz februara 2018. godine.

U saopštenju se navodi poguban doprinos globalnom nivou ugljen-dioksida, što jeste dokazano do sada više puta, kao i nenormalno korišćenje ostalih resursa, pre svega struje i grafičkih karata, što umnogome utiče negativno i na samo tržište kompjutera, pa čak i čipova uopšte.

Svake godine se zahvaljujući rudarenju kriptovaluta u atmosferu emituje 120 miliona tona ovog gasa, što je kao 100 miliona povratnih letova od Švedske do Tajlanda. S druge strane, ukupna potrošnja struje skoro je duplo viša od godišnjih prohteva ove skandinavske zemlje.

Kineski embargo od kraja septembra naovamo dodatno je dodao gas rudarenju u ostatku sveta, pa i samoj Skandinaviji. Čak i da se rudarenje vrši iz obnovljivih izvora, postoje daleko važnije grane privrede ka kojima bi ova tranzicija trebalo da se preusmeri, smatraju pokretači švedske inicijative.

Osim uticaja na životnu sredinu, kriptovalute se često koriste i u nezakonite svrhe, kao što su pranje novca, finansiranje terorizma i plaćanje ucena, ransomware napadi i ko zna šta sve još.

Grupa drugih stručnjaka smatra da čak i da ovaj predlog bude prihvaćen, malo toga će se promeniti. Rudari će prosto kopati van EU, pa će nivo zagađenja ostati na istom nivou. Zatim, traži se zabrana rudarenja, ali ne i trgovine kriptovalutama. Stoga, nezakonite radnje će se neometano nastaviti, bez obzira na to da li će biti u Švedskoj, EU ili van nje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

www

Kriptovalute su savremena verzija Jezde i Dafine. No današnji klinci koji se prže na kriptovalute, nisu bili ni rodjeni kada su takvu prevaru radili jezda i Dafina kod nas a na Zapadu je odavno smišljena prevara koja se zove piramidalna štednja.Jezda i Dafina su isto tako bili alternativna zvanicnog bankarstva kao danas što se nude kriptovalute kao spas od zvanicnih banaka.A isti im je gazda.Kao što je isti gazda antivakserima i onima koji su za vakcine.

Deda

A subvencionisete poljoprivredu koja ucestvuje sa 24% u zagadjivanju planete, el.vozila, da ne nabrajam dalje...koji licemeri bato moj

Ivan Vuk

Da se razumemo: bune se BANKE I finansijske institucije. Nije njih bas mnogo briga (samo malo jeste ih briga) za klimatske promene. Sta je njih briga je sto Bitcoin a posebno DeFi (Ili ti Decentralized Finance) tezi da izbegne “trecu stranu,” odnosno ulogu I polozaj banaka (globnika I pijavica) u svetu. Tome bi svako normalan treba da se raduje ukoliko nije glup pa hoce da im daje svoje pare. Ja necu. 100% sam za Bitcoin, DeFi ekosistem, I decentralizaciju lokalnog I globalnog monetarnog sistema.

Najnovije

Uređaji

Testovi