SRBIJA MORA DA NAPUSTI UGALJ: Ne samo zbog lošeg uticaja na životnu sredinu, nego i zbog jftinijih izvora energije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA MORA DA NAPUSTI UGALJ: Ne samo zbog lošeg uticaja na životnu sredinu, nego i zbog jftinijih izvora energije

Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem?

  Izvor: Profimedia

Napuštanje uglja je obaveza Srbije zato što smo potpisali i ratifikovali Pariski sporazum. Kao odgovoran član međunarodne zajednice bi trebalo da je ispunimo”, izjavio je Aleksandar Macura iz RES Fondacije, na tribini Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem?.

Na njoj su o budućnosti domaće energetike razgovarali Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsednik Saveza energetičara, Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije i Nikola Stamenov, direktor razvoja za Srbiju kompanije CWP.

Možda će vas zanimati

Kako bismo uspešno izvršili energetsku tranziciju na OIE (obnovljive izvore energije), najpre bi trebalo da iz svog elektroenergetskog sistema odstranimo ugalj i to ne samo zbog negativnih implikacija ovog energenta na životnu sredinu.

Šanse za uspešno sprovođenje tih planova i te kako postoje, kao i interesovanje investitora.

U Srbiji trenutno postoji oko 400 MW vetroparkova i 20 MW solara, od toga 10 MW na krovovima, a 10 na zemlji. Prema tvrdnjama Stamenova, investitori u našoj zemlji pripremaju projekte za više od 4 GW vetra i više od 2 GW solarnih elektrana.

To je reda veličine trenutno instaliranog ukupnog kapaciteta Srbije koji iznosi oko 8 GW”, nadovezao se profesor Rajaković i dodao: “Dve osnovne slabosti našeg elektroenergetskog sistema su oslanjanje na lignit i starost kapaciteta. One mogu da budu prenebregnute prelaskom na čistu energiju“.

Čak i ukoliko zanemarimo prednosti koje bi ovo imalo na životnu sredinu i klimu, “struja dobijena iz vetra i sunca je, zahvaljujući tehnologiji i inovacijama, jeftinija od struje iz lignita i uglja, pa predstavlja komercijalno i ekonomski isplativu alternativu fosilnim gorivima”, naglasio je Stamenov i konstatovao da poslednji set zakona u Republici Srbiji jeste dobar signal za investitore u oblasti OIE.

Prema rečima Aleksandra Macure, dekarbonizacija zahteva društvenu transformaciju neviđenih razmera. On smatra da je zbog toga neophodno postići društveni konsenzus. “Voleo bih da u naredne dve godine vidim društvenu mobilizaciju. Ovo je tema o kojoj treba da se razgovara u Narodnoj skupštini Republike Srbije”, istakao je programski direktor RES fondacije.

Sva trojica eksperata su optimistični oko prelaska na čistu energiju. “OIE predstavljaju razvojnu šansu i duboko verujem da će je Srbija iskoristiti”, zaključio je profesor Rajaković.

Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem VIDEO
Izvor: Klima101

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zagadjivaci

To smo potpisali i nije bitno, mnogi su potpisali pa se ne pridrzavaju.Mi smo kao inace veliki zagadjivaci vazduha pa ugrozavamo svet.Kad ugasimo termoelektrane a vetar ne duva onda cemo da uvezemo zelenu struju po paprenim cenama iz EU.Treba staviti filtere na TE i otvarati proizvodnju zelene energije, tako necemo zavisiti od prestanka vetra i prirode.Treba se oslanjati iskljucivo na svoje snage i kapacitete i gledati sta Srbiji odgovara a ne velikim prodavcima opreme za zelenu energiju.

Kimi

Svet ide u veliku propast. Pa gde uglja da se odreknes, sad cemo se patiti 20 puta vise, a dobiti 20 puta manje nego dosad.