TERMALNA BATERIJA TWEST: Zamena za elektrane na ugalj i zeleniji način proizvodnje i skladištenja energije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TERMALNA BATERIJA TWEST: Zamena za elektrane na ugalj i zeleniji način proizvodnje i skladištenja energije

Termalna baterija za skladištenje i proizvodnju energije u termoelektranama koje su pred zatvaranjem.

 Sasa objasnjava proces Izvor: SmartLife / E2S Power

Kompanija E2S Power predstavila je u test centru u Surčinu termalnu bateriju TWEST, inovativnu tehnologiju za skladištenje i proizvodnju energije, koja omogućava transformaciju postojećih termoelektrana na ugalj u sisteme za skladištenje obnovljive energije, koja ne šteti životnoj sredini i omogućava očuvanje radnih mesta.

Članovi E2S Power tima predstavili su okupljenima na koji način ovo inovativno rešenje doprinosi globalnim ekološkim ciljevima o smanjenju emisije ugljen dioksida, omogućava skladištenje toplotne i proizvodnju električne energije u trenutku u kome udeo globalne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ubrzano raste, a stotine gigavata energije dobijene iz fosilnih goriva odlaze “u penziju”.

Možda će vas zanimati

Tokom transformacije energetskog sistema koja nam predstoji, postavlja se pitanje na koji način obezbediti stabilnost mreže i količinu električne energije dovoljnu da zasijaju sijalice u svim domovima.

Naša tehnologija, koja može da se instalira u termoelektranama, omogućava da se struja dobijena iz obnovljivih izvora energije konvertuje u toplotnu energiju i tako čuva u dužem periodu. Kada se javi potreba za proizvodnjom struje, ta energija se pretvara u paru iz koje nastaje električna energija. Primenom naše tehnologije eliminiše se opasnost od zagađenja životne okoline, jer više nema proizvodnje struje iz uglja. Posebno je važno što se na ovaj način može iskoristiti postojeća infrastruktura u termoelektranama kojima preti zatvaranje i mogu se sačuvati radna mesta”, izjavio je Fabricio de Kandia, direktor operacija kompanije E2S Power.

Termalna baterija TWEST je sistem koji može da traje 30 godina, obezbeđuje da se očuva kompletna postojeća infrastruktura i omogući dalji nesmetani rad termoelektrana, bez uglja kao zagađivača.

Naša tehnologija omogućava skoro 100% konverzije električne energije u toplotnu i veoma veliki skladišni kapacitet na malom prostoru. Plan nam je da tokom 2022. godine termalna baterija TWEST bude instalirana kao pilot-projekat u jednoj termoelektrani u Evropi i jednoj u Severnoj Americi, a komercijalna proizvodnja uslediće nakon uspešne realizacije tih pilot projekata. Naša kompanija je u pregovorima i sa Elektroprivredom Crne Gore, kako bi sistem koji smo dizajnirali bio testiran i u termoelektrani “Pljevlja“, a postoje izvesni razgovori i sa predstavnicima EPS-a kako bi se naša tehnologija instalirala u nekoj od postojećih termoelektrana - idealno u TE “Morava“ u Svilajncu koja uskoro treba da prestane sa radom“, izjavio je Saša Savić direktor kompanije E2S Power.

Kako radi TWEST sistem

TWEST sistem je zasnovan na principu putujućeg talasa koji koristi dva seta blokova za skladištenje energije. Tokom procesa punjenja, prvi set blokova se zagreva do temperature od 700 stepeni Celzijusa, a drugi do temperature koju zahteva parna turbina.

U procesu pražnjenja baterije, vodena para se inicijalno stvara u prvom setu blokova na temperaturi blizu 700 stepeni Celzijusa, a zatim se u drugom setu blokova hladi do ulazne temperature parne turbine. Tokom procesa punjenja i pražnjenja baterije, toplota se premešta u obliku putujućeg talasa iz veoma toplih u umereno tople blokove.

Materijali za skladištenje energije zasnovani su na MGA blokovima koji se sastoje od grafita i aluminijuma i koje je razvila australijska kompanija MGA Thermal. Ti materijali imaju dug vek trajanja i mogu da se recikliraju.

E2S Power Termalna Baterija VIDEO
Izvor: E2S Power

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Koliki.je stepen iskorišćenja sistema? Slažem se ga se el.enerhija može skoro 100% pretvoriti u toplotnu. Postoje neki gubici, koji verovatno nisu veliki, čuvanja toplotne energije. Toplotna energija se sa visokim stepenom iskorišćenja pretvara u paru, ali stepen iskorišćenja pretvaranja energije pare u mehaničku energiju parne turbine je verovatno oko 40%. Onda imamo gubitke u generatoru i transformatoru. Stepen iskorišćenja celog sistema je verovatno manji od 30%.