SOLARNA OGLEDALA KAO BUDUĆNOST PLANETE: Proizvodiće čistiju obnovljivu energiju i sprečiće ratove | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SOLARNA OGLEDALA KAO BUDUĆNOST PLANETE: Proizvodiće čistiju obnovljivu energiju i sprečiće ratove

Koncentrovana solarna energija dobijena pomoću ogledala transformisaće energetski sektor i sprečiti moguće ratove zbog energenata!

  Izvor: SmartLife / YouTube @Freethink

Kada se ljudima spomene solarna energija apsolutno svi zamisle redove i redove solarnih panela, koji pretvaraju energiju Sunca u električnu.

Ipak, solarni paneli zahtevaju brigu u svim segmentima - planiranju, instalaciji, iskorišćavanju i održavanju, pa i nakon pretvaranja energije - i to ih čini još uvek nedostupnim za mnoge korisnike, pored toga što su i skupi za početno ulaganje.

Možda će vas zanimati

Osim lakšeg i povoljnijeg sistema, postoji i zeleniji način tj. način koji je više u skladu sa samom prirodom i zagađuje je još manje, a koristi sličan način pretvaranja solarne u druge tipove energije.

To je koncentrovana solarna energija!

Koncentrovana solarna energija dobija se pomoću pokretljivih ogledala, postavljenih u područja velikih i ravnih prostranstava sa izuzetnom količinom energije Sunca - pustinje, stepe itd. Ogledala su vrlo jednostavne izrade, samo što su drastično deblja od običnih, a pomoću motora bazične izrade okreću se tj. pokreću ka izvoru svetla. Naravno, položaj Sunca prati se veštačkom inteligencijom, koja vrši pomeranje ogledala i time se izbegava prisustvo čoveka u većem delu procesa prikupljanja i proizvodnje energije.

Na engleskom jeziku ova ogledala nazvana su Heliostats, dok bi na srpskom mogli da ih zovemo heliostati (mada nismo sigurni da je to prava reč). Zapravo, tvorci ovog sistema zovu ga i Sunčeva rafinerija, pa bi to mogao da bude dobar naziv dok se ne odomaći neki naš novi.

Sve ovo nije nova ideja i datira još u šezdesete godine prošlog veka, ali je tek sad proizvodnja ovakve energije tj. hardvera za njeno prikupljanje i obradu postala jeftina i dostupna za masovnu upotrebu.

Nameće se pitanje - ako je koncentrovana solarna energija takva revolucija i donosi toliko prednosti, kako onda nije već svuda u upotrebi? Odgovor je jednostavan - za sada su fosilna goriva još uvek jeftinija. Ali, to će se promeniti. U koncentrovanu solarnu energiju ulažu i kompanije i pojedinci, poput Bila Gejtsa, pa bi novi proboji na ovom polju brzo mogli da dovedu do situacije da energija dobijena pomoću farmi ogledala postane jeftinija od fosilnih goriva.

Pojačana solarna energija

Ideja solarnih rafinerija i ogledala u njima jeste da rade kao velike lupe, koje pojačavaju jačinu svetlosne energije, koja se kasnije koristi za druge stvari. Do sada su ovakvi sistemi uspevali da obezbede toplotu između 400 i 500 stepeni Celzijusovih, ali je kompanija Heliogen izumela način da zagrevanje dovede do čak 1.500 stepeni Celzijusovih, što omogućava drastično širu primenu svetlosne energije u različitim industrijama. Topljenje metala, proizvodnju cementa i betona i drugih materijala dosad nije bilo moguće vršiti solarnom energijom, ali će i to vrlo brzo biti moguće.

Sva ogledala okreću se ka jedinstvenom kolektoru na vrhu postrojenja, koji sakuplja solarnu energiju praktično u tamnu cev relativno malog prečnika. Ipak, da bi se Sunčeva energija iskoristila potrebno ju je koristiti odmah ili je uskladištiti. Baterije su nepouzdane i skupe, pa je zato kompanija Heliogen izumela novi sistem zadržavanje energije - u najobičnijim stenama i kamenju! Kamenje se nalazi u velikom i odlično izolovanom termosu, koje čuva temperaturu na iznad 1.000 stepeni Celzijusa i to do čak nedelju dana bez gubitaka!

Hoćete još jednu prednost - ovi termosi su čak i modularni i mobilni, pa se uskladištena energija na brz i efikasan način može pomerati sa mesta gde je Sunce dovoljno jako na mesta gde ono to nije i gde je dodatna energija neophodna.

Ništa bez veštačke inteligencije

Iza svega stoji algoritam i mašinsko učenje, koji proračunavaju najbolji ugao u svakom trenutku za svako od nekoliko hiljada povezanih ogledala, do dvadesetog dela stepena preciznosti podešavanja, pa na taj način svako ogledalo biva postavljeno u savršen položaj kako bi se maksimalno iskoristilo.

Osim kamera visoke rezolucije, Heliogen koristi i senzore različitog tipa, termalne kamere i Internet of Things mreže, kako bi na pravi način iskoristili sve prednosti solarne energije. Merenja i proračuni se vrše svakih nekoliko sekundi, a kamere i senzori posmatraju nebo i Sunce - što je dalje nebo od sunca to je ono tamnije, tako da se ogledala drže što bliže najsvetlijim delovima neba tj. onom delu svoda najbližem Suncu.

Iako je hardver i dalje važan, njegova uloga je ovde mnogo manja, nego što je to slučaj sa tradicionalnim sistemima za stvaranje energije. U Sunčevim rafinerijama softver je ono najbitnije tj. veštačka inteligencija i analiza okruženja.

Prema proračunima kompanije Heliogen samo površina Aljaske dovoljna "popločana" ogledalima je da se na ovaj način non-stop napaja ceo svet! Pravilno pozicionirane Sunčeve rafinerije u Severnoj Americi, Severnoj i Južnoj Africi i Australiji bile bi dovoljne da ceo svet ima jeftiniju i zeleniju energiju. Na ovaj način stalo bi se na put fosilnim gorivima, koja danas stvaraju čak 20% ukupnog efekta staklene bašte na planeti.

Ovakav način proizvodnje energije omogućio bi u budućnosti i daleko manju zavisnost svih nas od nafte i možda čak i sprečio brojne sporove, pa i ratove u vezi sa energijom i prevlasti u tom domenu.

Pogledajte više detalja u video priči:

How mirrors could power the planet... and prevent wars VIDEO
Izvor: Freethink

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baš upućen!

Slučajno sam radio u Srpskoj inovativnoj kompaniji koja se bavi razvojem novih solarnih tehnologija CSP.... radio za vlasnika sa vizijom Rimca na primer. Pogledajte www.storenergy.rs i očekujte zanimljive vesti nakon testiranja prototipa u 2021. Iskreno se radujem, što postoje ljudi u Srbiji kojima je ovo važno i zanimljivo. Dakle, hvala Vam što postojite :)) lep solarni pozdrav iz Kragujevca

Dragan Vuksanović

Pogledajte priloge i predavanja našeg prof.dr. Vladimira Petrovića sa Maš.fakultera i šta je čovek napravio u selu Badnjevci kod Kragujevca još pre skoro deset godina pa će vam biti jasno da naše genijalne ljude kopiraju i kradu im patente. Profesor je još tada uspeo da toplotu sunčeve energije prikupi, skladišti i koristi na na nedekju dana već na godinu dana sa veoma malim gubicima. E moja Srbijo imaš ovakve ljude a ne znaš da iskoristiš njihovo znanje koje profesor poklanja Srbiji. Čovek je genije.Država nije stala iza ovog projekta već stranci gde će opet oni da pokupe kajmak. Imate priloge o profesoru i na youtubu pa ih obavezno pogledajte.

Ja

@Dragan Vuksanović Potvrđujem priču. Mi smo pre dve-tei godine o ovome učili na fakultetu. Ništa novo i ništa revolucionarno.