ILON MASK "POSTAVLJA PRAVILA U KOSMOSU": Širi se Starlink konstelacija satelita i to pomoću lasera | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ILON MASK "POSTAVLJA PRAVILA U KOSMOSU": Širi se Starlink konstelacija satelita i to pomoću lasera

Starlink konstelacija i dalje raste, a nove jedinice od avgusta 2021. godine dobijaju pojačanje u obliku lasera.

 Starlink.jpg Izvor: Smart Life/Unsplash

Šef Evropske svemirske agencije je nedavno izjavio da brzo širenje Starlink konstelacije satelita Ilonu Masku dozvoljava da “postavlja pravila u kosmosu”.

Starlink konstelacija i dalje raste, a nove jedinice od avgusta 2021. godine dobijaju pojačanje u obliku lasera.

Možda će vas zanimati

SpaceX se nada da će satelitski internet na ovaj način stići i u delove sveta u kojima gradnja stanica na tlu nije moguća.

U pitanju je dragocen dodatak, budući da će laserski terminali omogućavati prenos podataka bez potrebe za posrednicima na površini Zemlje, a ova promena bi mogla da utiče i na Wi-Fi konekciju u avionima.

Od maja 2019. godine kompanija redovno lansira nove ture satelita, pa se buduća mega-konstelacija konstantno uvećava. Krajem juna je lansirano još 60 satelita, te je tako ukupan broj bio 1.735 jedinica, da bi malo posle toga stigao do 1.786. Kompanija je još ranije obećavala veće brzine interneta nego kod tradicionalnih konekcija, a obećanja su se već približila stvarnosti.

Starlink uskoro planira nove ture satelita, a radi se o naprednijim jedinicama koje će sasvim sigurno uticati na brzinu i latenciju. To je dobra vest za one koji žive po zabitima širom sveta, a broj korisnika se za poslednjih mesec dana uvećao, te je stigao do preko 140 hiljada pretplatnika iz 20 zemalja. Zbog nestašice čipova trenutno stagnira.

I dok je s internetom sve u redu, sve je više onih koji raspravljaju o moći koju je izvršni direktor Ilon Mask dobio s gigantskom konstelacijom. Tako je i Džozef Askbaker, direktor Evropske svemirske agencije, istakao da jedan čovek poseduje polovinu trenutno aktivnih satelita, što znači da on postavlja pravila. U intervjuu za The Financial TimesAskbaker je rekao da svet nije reagovao dovoljno brzo.

Starlink
Izvor: Smart Life/@ OGLASNA TABLA

U orbiti je trenutno aktivno oko četiri hiljade satelita, skoro polovina iz Starlink konstelacije. Pretpostavlja se da u budućnosti druge kompanije neće imati mnogo šansi pored SpaceX giganta, jer Starlink već dominira u nižoj orbiti.

Maskova konstelacija je dobila zeleno svetlo od mnogih zemalja, pa je Nemačka na primer tražila da dobije dozvolu za ukupno 40 hiljada satelita. I Sjedinjene Američke Države su tražile isto, pa se Starlink širi - do decembra 2022. godine bi trebalo da se instalira oko 200 hiljada terminala u Indiji, a uskoro stiže i na Filipine.

Tokom 2022. bi trebalo da dođe i do Srbije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA