JEDAN U MILIJARDU: Kripto-rudar zaradio 540.000 dolara od jednog Ethereum bloka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDAN U MILIJARDU: Kripto-rudar zaradio 540.000 dolara od jednog Ethereum bloka

Jedan kripto-rudar zaspao je sa osmehom od uveta do uveta kada je 17. januara dobio 168 ETH za uspešnu verifikaciju jednog Ethereum bloka.

 Rudar iskopava ugalj Izvor: SmartLife / Unsplash / Amir Arabshahi

Da biste razumeli kako se ovo desilo potrebno je da znate da se kripto-rudari udružuju u takozvane pool-ove (grupe) kako bi bili sigurni da će zaraditi nešto od svojih mašina. Naime, rudari dobijaju naknadu od oko 4 ETH za uspešnu verifikaciju bloka sa transakcijama. Međutim, udruživanjem u pool, šansa za verifikaciju bloka se povećava, a nagrada deli među svim učesnicima, shodno snazi kojom učestvuju u kopanju.

Možda će vas zanimati

Praktično rečeno, učestvovanje u velikom pool-u vam garantuje zaradu, jer je snaga pool-a mnogo velika, tako da se izvesnost verifikacije bloka može precizno odrediti. Ovo važi za Bitcoin i Ethereum rudarenje (bar dok Ethereum ne pređe na Proof-of-Stake model) i druge slične kriptovalute.

Ono što je interesantno sa ovim rudarom koji je dobio 168 ETH za uspešnu verifikaciju bloka je da je on koristio SOLO pool, odnosno pool u kojem se snaga rudara udružuje, ali nagrada ide onom rudaru koji je iskopao blok.

 Nagrada od 168 ETH za jedan verifikovani blok
168 ETH za jedan blok
Izvor: SmartLife / BitInfoCharts / Printscreen

SOLO pool čiji je ovaj rudar deo je relativno mali sa oko 850 rudara i preko 1,5 Th/s snage, što znači da svaki rudar u proseku doprinosi sa oko 1,85 Gh/s, odnosno da ima oko dvadesetak novijih grafika koje rudare. Naravno, više GPU-ova znači više snage, čime se verovatnoća verifikacije bloka povećava.

Srećna nedelja za rudare

Prošle nedelje su bile jako interesantne jer je jedan BTC rudar sa Solo CK pool-a 11. januara dobio 6,25 BTC za verifikaciju bloka, da bi kolega sa istog pool-a dva dana kasnije iskopao (verifikovao) još jedan BTC blok sa samo tri riga.

Možda će vas zanimati

Jedan u milijardu

Da biste shvatili koliko srećković treba da budete da vam se ovako nešto desi, treba da znate da svaki rudar ima 1:1.400.000 šanse da sam verifikuje jedan blok, dok su šanse da dva mala rudara to urade iste nedelje manja od 1:1.000.000.000.

Objašnjen Ethereum 2.0
Izvor: YouTube / Finematics

Evolucija mreže

Ovako velika nagrada za verifikaciju bloka (42 puta veća od uobičajene) može se pripisati procesu tranzicije Etehreum mreže, koja treba da evoluira u Ethereum 2.0. Spajanjem sa test mrežom preći će se sa Proof-of-Work (POW), sadašnjeg modela, na Proof-of-Stake (POS), zeleniju varijantu, koja više neće zahtevati veliku količinu snage za verifikaciju blokova i održavanje stabilnosti mreže. Sa POS se stabilnost mreže održava ulaganjem tokena.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Kripto Srbin

Darko

Samo Raven i u blok. Sve ostalo je magla.

Modest

@Darko Samo SunBeam i vectorchain...

Najnovije

Uređaji

Testovi