MOZILLA ODUSTALA OD KRIPTOVALUTA: Životna sredina važnija od donacija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOZILLA ODUSTALA OD KRIPTOVALUTA: Životna sredina važnija od donacija

Na opasnosti od rudarenja kriptovaluta se upozorava već neko vreme, budući da se troše ogromne količine energije.

 Gomila fizičkih Bitcoin novčića Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

Nekoliko dana nakon što je najavila da prihvata donacije u kriptovalutama, Mozilla je odluku stavila na pauzu zbog brojnih kritika o uticaju rudarenja na životnu sredinu.

Najava je bila još jedna potvrda za Dogecoin, a Mozilla je ovu funkciju dobila nakon što se udružila s BitPay – vodećom platformom za kripto-transakcije.

Možda će vas zanimati

Na spisku su se našle i druge kriptovalute, a tom prilikom je objašnjeno da se uplate odmah prevode u dolare, kako bi se izbegle vrtoglave promene vrednosti, pa samim tim i zloupotrebe.

Mnogi su odmah kritikovali ovaj potez, budući da rudarenje kriptovaluta ugrožava životnu sredinu, a neki su otišli toliko daleko da su zapretili da će zauvek napustiti Firefox.

Fondacija Mozilla je odluku suspendovala nakon što su stigle kritike osnivača, a u saopštenju stoji da su donacije na pauzi sve dok se ne utvrdi kako se odluka uklapa u nastojanja da se stane na put klimatskim promenama.

Odluka o uključivanju kriptovaluta u donacije za neprofitnu fondaciju je najavljena šaljivim tvitom, ali je osnivač Džejmi Zavinski odmah reagovao vrlo negativno. U svom tvitu je napisao da bi svi koji stoje iza odluke trebalo da se stide što učestvuju u uništavanju planete.

Na opasnosti od rudarenja kriptovaluta se upozorava već neko vreme, budući da se troše ogromne količine energije. U Kazahstanu je krajem 2021. taj problem ima još jednu dimenziju, jer je došlo do nestašica struje. Zemlja se suočila s restrikcijama, a prema onome što pišu mediji, to se između ostalog dogodilo i zbog rudarenja. Vlasti su zbog toga najavile restrikcije za 50 registrovanih kripto-rudara, a nakon što su ovi potrošili toliko električne enrgije da je distributer bio prinuđen da u oktobru zaustavi čak tri elektrane.

Slično bi moglo da se dogodi i u drugim delovima sveta, pa se oni koji su svesni štetnog uticaja već neko vreme bune protiv digitalnih valuta. Za rudarenje kriptovaluta kao što su Bitcoin i Ethereum se troši mnogo energije, a isto važi i za čuvanje. Bitcoin tako guta iste količine struje kao pojedine zemlje, a dobar deo se proizvodi iz fosilnih goriva kao što je ugalj, što dodatno utiče na zagađenje.

Rudarenje i klimatske promene
Izvor: Smart Life/ @Coin Bureau

Slično se dogodilo i kompaniji Tesla, a nakon što je prihvatila Bitcoin. Mnogi su odmah ukazali na to da se pozitivan uticaj električnih vozila dobrim delom potire prihvatanjem kriptovaluta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Sa druge strane, rudarenje litijuma jeste vaznije od zivotne sredine. Barem one u Srbiji. Ne toliko od one na zapadu.