PRAVI SE CRNA KUTIJA PLANETE ZEMLJE: Sačuvaćemo sve korake koji su doveli do kraha ljudske civilizacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVI SE CRNA KUTIJA PLANETE ZEMLJE: Sačuvaćemo sve korake koji su doveli do kraha ljudske civilizacije

Veliki neuništivi monolit biće smešten na praznu ravnicu u Tasmaniji u Australiji.

 Izgled Zemljine crne kutije na ravnici u Tasmaniji Izvor: SmartLife / earthsblackbox.com

Za lokaciju crne kutije planete Zemlje odabrana je granitna ravnica, na zapadnoj obali Tasmanije, u Australiji. Misija ovog ambicioznog projekta koji treba da otpočne početkom 2022. godine je da sačuva sve korake koje je ljudska civilizacija napravila ka klimatskoj katastrofi. Ideja je da ovaj monolit obezbedi istorijat za buduće civilizacije, kako bi razumele šta je dovelo do naše propasti.

Možda će vas zanimati

Ovaj projekat vodi kompanija za marketinške komunikacije Clemenger BBDO u saradnji sa istraživačima univerziteta Tasmanije i trenutno je u beta fazi koja obuhvata početak prikupljanja informacija na sajtu earthsblackbox.com.

"Ideja je da ukoliko zaista dođe do propasti Zemlje zbog klimatskih promena, ovaj neuništivi uređaj za čuvanje podatka će biti tu za sve one koji su ostali da nešto nauče iz toga," rekao je Džim Kertis iz Clemenger BBDO.

Neuništivi autobus

Struktura crne kutije je dizajnirana tako da bude veličine gradskog autobusa, napravljena od 7,5 cm debelog čelika sa solarnim panelima na vrhu. Unutrašnjost će biti napunjena uređajima za skladištenje podataka, koji prikupljaju podatke o promeni klime, kao što su nivoi ugljen-dioksida i prosečne temperature. Pored toga, korišćenjem algoritma, crna kutija će pretraživati internet tražeći tvitove, postove, vesti i naslove.

Možda će vas zanimati

Ljudi iza projekta navode da će za 30 do 50 godina nestati prostora za čuvanje podataka, a postoje planovi da se poveća kapacitet skladišta i da se obezbedi dugotrajnije rešenje, ali nije baš najjasnije kako će se cela struktura održavati. Kako će ovi hard diskovi opstati stotinama godina nakon nestanka ljudi? Koliko je ova crna kutija zaista otporna na vandalizam i sabotažu? Kako će se menjati solarni paneli?

Uzroci i posledice klimatskih promena
Izvor: YouTube / National Geographic

Jedina pozitivna stvar je lokacija koja je oko četiri sata vožnje od najbližeg velikog grada.

Glavno pitanje, s obzirom na ekipu koja stoji iza ovog projekta je da li je u pitanju samo pametni marketinški trik, ili se zaista radi o projektu koji je osmišljen da zaista traje. U svakom slučaju, ova ideja može imati pozitivan utisak na političare i lidere koji znaju da se njihove akcije ili još bolje – njihovo nedelovanje negde čuva, i da će to biti nešto po čemu će ih pamtiti buduće civilizacije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srđan

Tile malo drami. On je umislio da se pad civilizacije zaista dešava dok ignoriše klimatske promene, koje se zaista dešavaju i nisu rezultat nesloge čoveka ili čega već (doduše, ne postoji sloga na međunarodnom nivou oko popravljanja situacije) Zaista bi bilo lepo da je nešto postojalo nas da upozori... Samo, bojim se da će morati da se osmisli poruka za neku drugu vrstu životinja koja kroz evoluciju dostigne naš ili veći nivo inteligencije i svesti - nešto što će trajati milionima godina.

Tile

Čim sam video da se radi o klimatskim promenama, prestao sam da čitam. To treba da sadrži korake i razlog pada ljudske civilizacije, a ne samo jedan pod-problem koji je rezultat ovog glavnog.