PRAVE VEŠTAČKU KIŠU ZBOG PAKLENIH VRUĆINA: Dubai se tehnologijom i inovacijama bori protiv temperatura iznad 50 stepeni | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVE VEŠTAČKU KIŠU ZBOG PAKLENIH VRUĆINA: Dubai se tehnologijom i inovacijama bori protiv temperatura iznad 50 stepeni

Neizdržive temperature u Dubaiju uskoro bi mogle da se trajno spuste zahvaljujući veštačkoj kiši.

  Izvor: mondo/stefan stojanović.

Ujedinjeni Arapski Emirati i posebno grad Dubai finansiraju tehnološke projekte koji će sniziti sve teže podnošljive letnje vrućine.

Neretko dnevna temperatura prelazi 50 stepeni Celzijusovih, a kiše nema mesecima, kao ni prirodnog osveženja u bilo kom obliku.

Možda će vas zanimati

S obzirom na to da takva situacija značajno otežava život svima, Dubai je rešio da se okrene tehnologiji, kako bi se situacija promenila.

Dronovi koji kontrolišu vremenske uslove električnim impulsima i usmeravanjem u precizno određenom pravcu su jedan od projekata vrednih više od 15 miliona dolara, koji su uspešno testirani u Dubaiju.

Što se tiče načina rada dronova, poznato je da oni oblake podstiču električnim nabojem koji potom stvara kapljice. Prema objašnjenju naučnika, zbog ovog takozvanog “veštačkog punjenja“ oblaka verovatnoća da će kapljice pasti kao kiša je drastično povećana i to se zaista i odigralo tokom testova u Dubaiju. Izazov za naučnike i dalje je veličina kapljice kiše, koja mora da bude dovoljnog obima da bi uspešno stigla do zemlje i pala na tlo, a ne da se usput rasprši ili osuši.

Tokom testova u Dubaiju kiša je zaista lila u određenim delovima grada koje su dronovi nadletali u takozvanim jatima ispaljujući električne zrake, dok su neki testovi, takođe uspešno održani i u drugim delovima UAE-a. Koliko se klima tamo promenila govori i podatak da je u ovom delu godine u Dubaiju i većini Emirata prosečno beležena temperatura oko 41 stepen Celzijusa, dok se trenutno beleži i preko 50!

Iako su testovi bili uspešni, neki naučnici plaše se dugotrajnog uticaja na mikroklimu, kao i šta bi to moglo da uradi na širem planu. Tokom stvaranja jake veštačke kiše neplanirano je nastao i lagan vetar i električna pražnjenja, koja su kod nekih naučnika izazvala sumnju u to koliko daleko bi se smelo ići sa ovakvim veštačkim klimatskim tvorevinama.

S druge strane, ovi dronovi su deo nacionalnog UAE-a tehnološkog sistema, koji je umrežen i omogućava izdavanje upozorenja građanima i posebno vozačima kada će i u kojim delovima grada padati kiša, kao i kojeg intenziteta, jer je ljudi u ovo doba godine, kada kiša praktično tu nikad i ne pada, ne očekuju i kako bi mogli na vreme da preduzmu sve mere predostrožnosti.

Kako se vama čini ovaj plan Dubaija i Emirata?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA