BIRAMO LI DA IZUMREMO? Finansiranjem fosilnih goriva prelazimo tačku nakon koje nema povratka… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIRAMO LI DA IZUMREMO? Finansiranjem fosilnih goriva prelazimo tačku nakon koje nema povratka…

Svet subvencioniše fosilna goriva sa 423 milijarde dolara godišnje!

 Koncentrovana solarna energija 8.jpeg Izvor: SmartLife / YouTube @Freethink

Šef Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Akim Štajner izjavio je da se 423 milijarde dolara novca poreskih obveznika troši na subvencionisanje upotrebe fosilnih goriva svake godine, što sputava prelazak na čistiju energiju.

Štajner je u razgovoru za CNBC, povodom nove kampanje UNDP-a Ne birajte izumiranje, rekao da ga “veoma zabrinjava“ činjenica što ne donosimo odluke da se izumiranje ne dogodi, i to u “istorijskom trenutku“ kada raspolažemo svim sredstvima za borbu protiv klimatskih promena.

Možda će vas zanimati

On je ocenio da trošenje 423 milijarde dolara godišnje na subvencije za fosilna goriva nije efikasno korišćenje novca poreskih obveznika, dodajući da vlade kao izgovor za ove subvencije navode potrebu da obezbede jeftiniju energiju za siromašnije ljude.

Ali, kad pogledate statistiku, interesantno je to što u stvarnosti ta mera zapravo koristi bogatijim slojevima društva, jer su oni nesrazmerno veći potrošači energije“, primetio je Štajner.

Dodao je da ako vlade zaista žele da pomognu siromašnijima da imaju povoljniji pristup energiji, gorivu, postoje mnogo efikasniji načini da to urade umesto da fosilna goriva “veštački čini jeftinijima za korišćenje“. Nedavni izveštaj UN otkrio je da su zemlje sveta na putu da 2030. godine proizvedu više nego od dvostruko veće količine fosilnih goriva nego što je potrebno da se globalne temperature zadrže ispod 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Tragična posledica toga će biti što moja i vaša deca, sledeće generacije, više neće imati opciju, jer će se preći tačka sa koje nema povratka, budući da će kada jednom odemo iznad 1,5 stepeni, a zatim iznad 2,0 stepena, biti potrebno 100 ili 200 godina da bismo to mogli da preokrenemo“, rekao je Štajner. Smatra da je “vreme u kojem smo istorijski trenutak, kad imamo sva sredstva da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama, ali u sebi ne nalazimo snage da donosimo neophodne odluke koje će tu bitku omogućiti“.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA