KOLIKO SU SOLARNI PANELI EFIKASNI KADA PADNE SNEG: Kako štedeti struju i tokom zime | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO SU SOLARNI PANELI EFIKASNI KADA PADNE SNEG: Kako štedeti struju i tokom zime

Uz državne subvencije od 50% ukupnih troškova za ugradnju solarnih panela, mnoga domaćinstva su se odlučila da dodatnu struju generišu korišćenjem energije Sunca, međutim malo ko zna kako treba održavati panele kada krene zima.

 Sneg se topi sa solarnih panela Izvor: SmartLife / YouTube / FrugalRepair / Printscreen

Ugradnja solarnih panela na krov vaše kuće jedan je od odličnih načina da smanjite svoje troškove struje i zagađenje okoline. Međutim, u umereno-kontinentalnom klimatskom području u kojem se nalazi Srbija, sneg je normalna pojava tokom zimskih meseci, a tada je potrebno posvetiti dodatnu pažnju solarnim panelima, bilo da ste ih kupili preko državnih subvencija ili ne.

Možda će vas zanimati

Dobra vest

Iako je napolju hladno i ima manje sunčanih sati tokom dana, vaši paneli će i dalje prikupljati energiju Sunca i pretvarati je u struju koju koristite u svom domaćinstvu. Međutim, treba da znate da su solarnim panelima tokom zime potrebni posebna priprema i održavanje.

 Sneg na solarnim panelima
Sneg na solarnim panelima
Izvor: SmartLife / YouTube / FrugalRepair / Printscreen

Podešavanje ugla panela

Ugao Sunca u odnosu na Zemlju tokom zime je drugačiji nego tokom letnjih meseci, pa je potrebno da podesite ugao vaših solarnih panela, kako biste ih maksimalno iskoristili tokom zime. U ovom periodu sunce je niže nego leti, pa je potrebno da postavite panele pod oštrijim uglom, kako biste uhvatili više sunčeve svetlosti.

Pored toga, nešto oštriji uglovi pomažu i da sneg lakše sklizne sa vaših panela. Pre nego što se bacite u poduhvat podešavanja svojih solarnih panela, dobro bi bilo da kontaktirate firmu koja vam ih je montirala i da se raspitate da li to možete da uradite sami ili je potreban dolazak stručnih lica.

Smanjite potrošnju

Solarni paneli i zimi mogu da prikupljaju svetlost, ali zbog toga što ima manje sunčanih sati tokom dana, oni prave manje struje nego leti. Kao rezultat potrebno je ili da smanjite potrošnju struje ili da računate da e vam račun za struju biti veći.

Dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih načina kako da smanjite potrošnju i uštedite na računu za struju.

Prebacivanjem na energetski efikasne sijalice smanjujete potrošnju u proseku za 70%, a one traju znatno duže od klasičnih, isplaćujući se za nekoliko meseci.

Ugasite svetla i aparate koje ne koristite. Iako svi znamo da treba da gasimo svetlo kada izađemo iz sobe, po pravilu u svakoj kući o tome brine jedino onaj ko plaća račun za struju.

 sijalica, struja, eps, električna energija, sijalice, restrikcija, Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Isključite male aparate koje ne koristite, jer čak i kada ne rade, oni troše struju, ne mnogo, ali dovoljno da vam podignu mesečni račun za nekoliko stotina dinara.

Podesite radijatore na malo nižu temperaturu, posebno ukoliko ste navikli da šetate po kući u majici sa kratkim rukavima – em nije zdravo da bude pretoplo, em ćete uštedeti. Ako ste priključeni na toplanu i grejanje plaćate isto bez obzira na potrošnju, slobodno ignorišite ovo.

Izolacija će vam uštedeti mnogo novca. Ovo je jedna od tvrdnji koje su zaista tačne, jer kuće sa lošom izolacijom gube mnogo svoje toplote, što znači da grejna tela moraju mnogo više da rade, a samim tim je i potrošnja veća. To direktno znači veće račune, posebno ukoliko uđete u crvenu zonu.

Kako rade solarni paneli
Izvor: YouTube / TED-Ed

Izolacija baterija

Kada su solarni panelu u pitanju, zimi je potrebno obezbediti dobru izolaciju za baterije solarnih panela, kako bi one radile podjednako efikasno na odgovarajućoj temperaturi. Kao i što vam se telefoni ugase zimi u džepu od jakne kada je zimi mnogo hladno, tako ni baterije solarnih panela nisu pravljene da rade na ekstremno niskim temperaturama. Stoga je potrebno da baterije zimi premestite unutra ili da ih dobro izolujete kako im temperatura ne bi pala nisko.

Pražnjenje baterija

Tokom zimskih meseci posebno je bitno da obratite pažnju na pražnjenje baterija, jer nije preporučljivo potpuno pražnjenje solarnih baterija. Dok neke baterije imaju preporučene nivoe pražnjenja od 70 i 80%, preporučeni nivo pražnjenja je zaista 50%. Ovo je jako bitno tokom zimskih meseci kada trošite više struje nego inače, a generišete manje, pa nije loše da popričate sa firmom koja vam je ugradila solarne panele oko podešavanja nivoa pražnjenja baterija kako bi vam duže trajale.

Očistite sneg sa panela

Ako se nalazite u oblastima gde ima dosta snega ili se desila mećava, normalno je da će se određena količina zadržati na vašim panelima, što ne mora da bude alarmantno. Mala količina snega se brzo otopi, a dobra stvar je što će vam sneg u procesu topljenja očistiti površinu solarnih panela od prašine i prljavštine.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane, ukoliko na panelima primetite veću količinu snega potrebno je da ga očistite iz dva razloga. Prvi je očigledan - kroz snežne nanose solarni paneli ne mogu da prikupljaju sunčevu svetlost, a velika količina snega može dodatno da optereti mesta montiranja solarnih panela na krov i da ih ošteti.

Za čišćenje snega sa panela potrebno je da koristite mekanu četku kako ne biste ogrebali površinu panela, nikako tvrdu, sa čvrstim čekinjama. Ne morate baš Apple krpom od 25 evra, ali bitno je da pripazite.

Solarni paneli su za sva godišnja doba

Ukoliko ste iskoristili subvencije i posedujete solarne panele, ne morate mnogo da brinete, oni su efikasni i zimi. Uz malo održavanja tu i tamo i strateškog rasporeda potrošnje, možete uticati na to da rade efikasno i traju dugo.

Da li (biste) iskoristili državne subvencije za kupovinu solarnih panela, i šta mislite o njima?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brane 76

Strašno da jedna Subotica nije dobila na tenderu za izgradnju solarnih panela za kućna domaćinstva. Sto se tiče led sijalica upravu je gospodja da crkavaju, a ti Saša zašto misliš odmah da je neko stipsa, pa mi u srbiji smo naučeni da štedimo i uzimamo jeftinije. Netreba vredjati.

Lucky

Led sijalice koje imaju grlo za klasican suho ,kao obicna sijalica,ne traje vise od tri meseca,to je klasicna prevara a proizvod pravo djubre.Bolje je kod Kineza kupiti led plafonjere ,trajace vam bar gidinu a meni traju evo vec treca. I ako pregore mozete samo trafo da promenite i to ima kod Kineza.

Sasa

@Lucky Vidi se da si doktor a i stipsa kada se radi o sijalicama...kupite malo bolje led sijalice i sve ce biti ok,pametne sijalice ili automatizacije zajedno sa nekim pametnim kvalitetnim termostatom mogu mnogo da vam umanje racun cak i ako nemate solarne panele