HARD DISKOVI SA 10 PUTA VEĆIM KAPACITETOM: Samo jedna komponenta je nedostajala | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HARD DISKOVI SA 10 PUTA VEĆIM KAPACITETOM: Samo jedna komponenta je nedostajala

Samo jedan sloj materijala je dovoljan da trostruko uspori degradaciju hard diskova i višestruko poveća njihov kapacitet.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Patrick Lindenberg

Jedan sloj grafita, materijala koji se koristi u olovkama naziva se grafen. Upravo grafen, koji je postao tema mnogih naučnih istraživanja u poslednjih desetak godina može biti rešenje koje će tradicionalnim hard diskovima udahnuti novi život. Korišćenjem grafena mogu se napraviti hard diskovi desetostruko većeg kapaciteta koji će biti znatno dugovečniji od onih koji se nalaze u našim računarima danas.

Isti kao pre 50 godina

Hard diskovi (HDD) su uređaji koji su izmišljeni pedesetih godina prošlog veka, imali nekoliko značajnih unapređenja tokom sedamdesetih godina i od onda se nisu mnogo promenili. Hard diskovi se i dalje sastoje od dve komponente: ploče i magnetne glave. Podaci se upisuju na ploče korišćenjem magnetnih glava, koje se brzo pomeraju sa rotacijom ploča. Povećanje kapaciteta se do sad dobijalo smanjivanjem prostora između glava i ploča, pa su podaci upisivani gušće, omogućavajući veću količinu podataka na istoj površini.

 Ploča i magnetna glava hard diska
Ploča i magnetna glava hard diska
Izvor: SmartLife / Pexels

Veliki deo površine ploče zauzimaju premazi od ugljenika koji štite ploče od korozije i mehaničkih oštećenja. Upravo ovi slojevi su se vremenom smanjivali, da bi od 12,5 nm došli do svega 3 nm. Poređenja radi, 3 nm je 3000 puta uže od ljudske dlake. Međutim istraživači su otišli korak dalje.

Možda će vas zanimati

Grafenski premazi su budućnost

Ukoliko se komercijalni premazi ploča zamene grafenskim premazima, koji ima manje trenja i čak obezbeđuje bolju zaštitu od korozije. Samo jedan sloj grafena može da obezbedi trostruko bolju zaštitu od korozije. Naučnici koji su sprovodili istraživanje su koristili proces snimanja podataka sa povećanom temperaturom (HAMR) kako bi povećali gustinu upisanih podataka, što nije bilo moguće sa tradicionalnim diskovima, ali nije predstavljalo nikakav problem za one sa grafenskim premazom.

Možda će vas zanimati

Sama činjenica da se grafenski premaz ponaša odlično u uslovima visoke temperature čini ga idealnim za dalje povećanje gustine upisa podataka, a samim tim i povećanjem kapaciteta. Pored čiste potrebe za povećanjem kapaciteta, jako je bitno što grafen povećava i trajnost diskova, omogućavajući ih izdržljivijim za dugotrajnu upotrebu. Samo u 2020. godini je proizvedeno preko jedne milijarde terabajta novih diskova, što znači da bi ovo otkriće moglo brzo da nađe primenu u diskovima nove generacije, istakli su profesori sa Kembridža koji su učestvovali u ovom velikom istraživanju.

 Različiti premazi ploča hard diskova
Različiti premazi ploča hard diskova
Izvor: SmartLife / Nature.com

Iako SSD-ovi svakodnevno evoluiraju nudeći velike kapacitete, veliki data centri se i dalje oslanjaju na hard diskove kao pouzdanija i trajnija rešenja za čuvanje podataka, pa će proći dosta vremena dok SSD-ovi ne dostignu momenat kada će moći da se suprotstave hard diskovima po kapacitetu, brzini, trajnosti i ceni. Do tada bi grafen uveliko mogao da bude rasprostranjeno rešenje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Dobri su hard diskovi. Zivotni vek od 3 do 5 godina, to je neki prosek. Ne razumem zasto drze brzinu 7200 rpm, zasto ne povecavaju, pa ako ima potrebe neka ih pakuju u jace oklope. To mi nije jasno ni sa procesorima. Zasto ne naprave procesor velicine hard diska, da je recimo 20ghz, sta nama, za desktop pc, znaci koliki je procesor?

realno

kad sam imao sporiji net sve živo sam skladištio po hard diskovima. sad mi jednostavno nije bitno da to radim.

misljenje

Iako su ssd-ovi neuporedivo brzi, otporniji na vibracije. Imam vise poverenja u hdd, imaju vise mesta sa skladiste, velika prednost kod hdd-a je sto kada je pri kraju ima drugaciji zvuk i znamo da ce da crkne a kod ssd-a ne.