FIREFOX POKUŠAVA DA VRATI STARU SLAVU: Šta je sandbox i kako vas štiti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIREFOX POKUŠAVA DA VRATI STARU SLAVU: Šta je sandbox i kako vas štiti

Nova sandboxing tehnologija dobila je ime RLBox, a već neko vreme radi kao prototip za Firefox za Mac i Linux.

 Firefox.jpg Izvor: Smart Life/Mozzila

Firefox je sa verzijom 95.0 doneo nove slojeve bezbednosti, pa korisnicima sledi sigurnije pretraživanje interneta.

Naime, stigla je nova sandboxing tehnologija, koja štiti od grešaka i ranjivosti u kodu Firefox pregledača.

Možda će vas zanimati

Sandboxing je uobičajena metoda u suočavanju s potencijalnim bezbednosnim problemima, a funkcioniše tako što maliciozne programe i delove koda drži izolovane od ostatka okruženja.

Na taj način opasnosti mogu bezbedno da se analiziraju, bez bojazni da će kompromitovati operativne sisteme uređaja na kojima se Firefox otvara.

Ukoliko se detektuje neka pretnja, može da se ukloni na vreme, najčešće bez ozbiljnijih posledica.

Nova sandboxing tehnologija dobila je ime RLBox, a već neko vreme radi kao prototip za Firefox za Mac i Linux. Sada konačno stiže i na Windows, a nastala je udruženim snagama eksperata sa Univerziteta u San Dijegu i Univerziteta iz Teksasa.

Ističe se da je RLBox sandboxing stvar sledeće generacije, budući da može da izoluje delove koda u okviru aplikacija. Mozilla novom tehnologijom cilja nekoliko Firefox komponenata, a izolovani su problematični delovi (Graphite font rendering engine, Hunspell spell checker, Ogg multimedia container format, Expat XML parser, te Woff2 web font compression format ), što znači da problemi u delovima koda više ne bi trebalo da utiču na kompletan pregledač.

Firefox
Izvor: Smart Life/@ 9to5Linux

RLBox cilja i Firefox delove koda napisane u C I C++ programskim jezicima, koji su poznati po greškama koje ponekad ugrožavaju bezbednost. Za većinu novog Firefox koda je zaslužan Rust, koji je sigurniji. Ipak, ima još mnogo starijih delova koji se i dalje koriste. RLBox se stara da se ti komadi izoluju, a kako ne bi predstavljali pretnju celom sistemu.

Firefox je pre bio u samom vrhu liste najboljih pregledača, ali se to promenilo. Za samo tri godine je izgubio oko 46 miliona korisnika, pa je danas manje popularan nego Microsoft Edge. Ipak, još uvek je omiljen kod PC gejmera, bar za sada, a RLBox je korisno bezbednosno poboljšanje.

Mozilla je pre nekog vremena testirala da li su korisnici voljni da koriste Bing umesto Google pretraživača, pa se čini da RLBox nije jedina promena na kojoj se radilo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA