CHROME, FIREFOX ILI NEKI TREĆI: Koje podatke popularni internet pregledači prikupljaju o svojim korisnicima? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CHROME, FIREFOX ILI NEKI TREĆI: Koje podatke popularni internet pregledači prikupljaju o svojim korisnicima?

Koji internet pregledač vi koristite?

 Chrome.jpeg Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Firmbee

Privatnost korisnika je jedna od najvećih boljki pametnih telefona, zbog čega je veoma važno da se o njoj govori kako bi se podigao nivo svesti o ovom problemu.

Telefoni, aplikacije i ostali programi često prikupljaju podatke i u većini slučajeva korisnici nisu ni svesni da se to odvija u pozadini.

Možda će vas zanimati:

Ipak, u poslednje vreme se sve više vodi računa i o tome, što najbolje pokazuje potez kompanije Apple koja je predstavila alatku Anti-App Tracking (AAT) koja onemogućava aplikacijama da prate aktivnost korisnika, ali i da prikuplja lične informacije. Veliki broj korisnika je ovu alatku aktiviralo, te ukoliko posedujete iPhone ili neki drugi iOS uređaj, trebalo bi da obratite pažnju na ovu opciju.

Imali ste priliku da vidite listu najomiljenijih aplikacija za dopisivanje i kako se te aplikacije ophode prema podacima korisnika, odnosno koliko ruše privatnost. Sada je na red došao da vam skrenemo pažnju na popularne internet pregledače i koje informacije oni prikupljaju o svojim korisnicima.

Opšte poznato je da se aktivnost korisnika preko internet pregledača prati i preko famoznih kolačića, dok je Google implemenitrao novi sistem koji se naziva FloC. Zahvaljujući Apple-ovom sistemu etiketiranja aplikacija u App Store prodavnici možemo da vidimo koji internet pregledači prikupljaju najviše podataka.

Mozilla FireFoxje veoma popularna aplikacija, može se reći da je uz Chrome i najpopularnija na tržištu. Ona od podataka koje se tiču korisnika prikuplja adresu mejla i korisnički ID uređaja, dok prati i aktivnost vašeg pregledača kako bi zabeležila performanse istog, ali ti podaci nisu povezani sa korisnikom.

Nešto bolje su se pokazale aplikacije DuckDuckGo i Brave, one uopšte ne prikupljaju podatke korisnka, jedino što beleže su dijagnostički podaci. Microsoft Edge ima pristup istoriji pretrage korisnika, dok je zanimljivo da Apple nije podelio koje podatke prikuplja internet pregledač Safaripošto ovaj program dolazi sa iPhone telefonom, kao što je Chrome automatski instaliran na Android uređajima.

Opera je još jedna solidna alternativa, Apple ističe da ona prikuplja jedino podatke koje nisu povezane sa korisnikom, dok UC Browser, to jest njihovi programeri nisu još uvek poslali kompaniji iz Kupertina te informacije, zbog čega ova aplikacija verovatno neće dobiti novu verziju na iOS uređajima sve dok te podatke ne prosledi.

Na iOS uređajima ne postoji verzija internet pregledača Vivaldizbog čega nema ovog pretraživača u App Store prodavnici, te tako se ne zna tačno da li i kakve podatke Vivalvdi prikuplja, ali na zvaničnom sajtu stoji da poštuju privatnost korisnika, da imaju ugrađen blokator koji onemogućava internet stranicama da dođu u posed vaših ličnih podataka.

Ipak, napominju da skupljaju pojedine informacije kao većina kompanija kako bi znali koliko korisnika imaju. Oni znaju koju verziju Vivaldi aplikacije koristite, tip procesora, operativnog sistema i rezolucije ekrana, bar tako ističu. Kada smo pogledali i Google Play Store, videli smo da Vivaldi ima pristup mikrofonu, lokaciji, internoj memoriji, kameri, kontaktima i drugim opcijama, ali to ne znači da iste koriste kako bi prikupili podatke korisnika. 

Za kraj smo ostavili najpopularniji internet pregledač na svetu, Google ChromeMnogi će promeniti mišljenje o istom kada budu videli šta sve Google prikuplja od podataka, a kako je poduži spisak, samo ćemo vas uputiti ka novoj galeriji (iznad) gde možete da vidite "pravo lice" Chrome-a. U nastavku možete da glasate u našoj anketi, a u komentarima obrazložite glas ili dajte vaš predlog za internet pregledače.

Anketa

Koji internet pregledač vi koristite?

 • Google Chrome

  52.45% (1176)

 • Mozilla Firefox

  13.65% (306)

 • Opera

  11.73% (263)

 • Neki drugi...

  7.76% (174)

 • Microsoft Edge

  4.55% (102)

 • Safari

  4.19% (94)

 • DuckDuckGo

  3.61% (81)

 • UC Browser

  1.25% (28)

 • Internet Explorer

  0.8% (18)

Koji internet pregledač vi koristite?

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA