OVAKO FACEBOOK PRATI VAŠU AKTIVNOST NA INTERNETU: Zna šta posećujete i koje aplikacije koristite, onemogućite mu pristup | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO FACEBOOK PRATI VAŠU AKTIVNOST NA INTERNETU: Zna šta posećujete i koje aplikacije koristite, onemogućite mu pristup

Mnogi korisnici ni ne znaju da postoji ova opcija na društvenoj mreži Facebook, a isto tako se zapanje kada vide koliko zabeleženih informacija postoji o njihovoj aktivnosti preko aplikacija i drugih internet stranica.

  Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Firmbee

Kompanija Facebook je prošle godine predstavila opciju Off-Facebook Activity koja dozvoljava da vidite koje podatke aplikacije i internet stranice dele sa ovom platformom.

Uz pomoć te alatke možete da izbrišete istoriju aplikacija i internet stranica koje su podelile vaše infromacije.

Možda će vas zanimati:

Primetićete jednom kada posetite istu da mnoge internet stranice dele vaše podatke sa kompanijom Facebook, potpuno neočekivano smo našli čak i Android aplikacije, to jest igre, za koje smo mislili da nemaju apsolutno nikakve veze sa ovom platformom.

Uz pomoć Off-Facebook Activitymožete i da ugasite pristup, što će reći Facebook-u da se isključi sa informacija koje druge kompanije dele o vašoj aktivnosti, ili prosto možete sami da izaberete koje kompanije želite da zaustavite da dele vaše privatne podatke.

Među tim kompanijama mogu da budu brojne aplikacije, internet stranice, portali, sajtovi koji traže kolačiće, itd... Evo kako da preuzmete kontrolu nad vašim Facebook nalogom!

Koristeći Facebook business tools, možete da vidite koje informacije aplikacije i stranice šalju Facebook-u. Odatle možete da izbrišete te infromacije sa vašeg naloga i da isključite Off-Facebook activity sa vašeg naloga. Moći ćete da kontrolišete sve aplikacije i internet stranice, tako da one više ne mogu da podele vašu aktivnost sa Facebook-om.

Pratite ovaj put kako biste stigli do traženih opcija: Settings & Privacy > Settings > Your Facebook Information > Off-Facebook Activity.Kada dospete u Off-Facebook Activity, tu možete da upravljate tim podacima, izbrišete istoriju ili prosto isključite bilo kakvu buduću aktivnost na vašem nalogu. Pogledajte našu galeriju kako bi stekli bolji uvid u ove opcije.

Jednom kada izbrišete svu vašu aktivnost koju je Facebook prikupio, ova društvena mreža će izbrisati vaše identifikacione podatke koje su aplikacije i internet stranice podelile sa njom. To znači da Facebook neće znati koje ste stranice posetili i šta ste gledali, te nećete videti ciljane reklame na tim stranicama, prenosi Cnet!

Napomena: Ukoliko ste se putem Facebook naloga prijavljivali na neke druge aplikacije i društvene mreže, postoji šansa da će vam se izbrisati podaci o prijavljivanju, što znači da ćete morati ponovo da se prijavite (log in) na neki servis kako bi ga koristili.

Ukoliko želite da iskontrolišete koje reklame vidite (odnosno ne želite da vidite) na Facebook-u, posetite Settings na vašem telefonu ili desktop verziji i izaberite opciju Ad Preferences. Ispod kategorije Advertisers and Businesses se nalazi lista oglašivača koji poseduju vaše informacije. Klikom na kompaniju i potom odabirom Don't Allow (Hide Ads na Androidu), više nećete videti njihove reklame.  

Možete da posetite i Ad Settings kako bi isključili reklame partnera, odnosno reklame koje su bazirane na vašoj aktivnosti sa Facebook usluga (Facebook, Messenger, Instagram). Brisanjem ove opcije neće izbrisati nikakve podatke doduše, već ćete i dalje videti isti broj podataka. Off-Facebook Activity je najbolja opcija da izbrištete vaše podatke.

Poželjno je da i onesposobite Facebook-u pristup vašem Android uređaju. Posetite podešavanja vašeg telefona, potom nađite kategoriju Applications ili Apps, tu se nalazi lista instaliranih aplikacija, potrebno je da nađete Facebook (ili bilo koju drugu aplikaciju kojoj želite da onemogućite pristup vašem uređaju), kliknite na njega i pojaviće vam se opcija Permissionskoja će vam pokazati šta sve Facebook koristi na vašem telefonu (kamera, kalendar, kontakti, mikrofon, lokacija, interna memorija...)

Uvek postoji opcija i da izbrišete Facebook profil, kako to uradite pogledajte na označeni deo ove rečenice!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pitalac

Molim vas, u zadnje vreme dobijam od Gugla na svakih desetak dana poruku u kojoj zahtevaju da im dostavim godinu svoga rođenja da bi kao mogli zakonski da posluju. (Ja uklonim oni pošalju, i tako to!) Zna li neko o čemu se radi, i da li i vi dobijate ovakvu poruku, koje ranije nikad nije bilo?

lupi datum

@Pitalac odvali neki ali tako da imas vise od 18 godina