APLIKACIJE KOJE NAJVIŠE DELE VAŠE LIČNE PODATKE SA DRUGIMA: I od Fejsa ima većeg zla, pogledajte i koje su bezopasne | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APLIKACIJE KOJE NAJVIŠE DELE VAŠE LIČNE PODATKE SA DRUGIMA: I od Fejsa ima većeg zla, pogledajte i koje su bezopasne

Pored aplikacija koje najviše prikupljaju podatke, možete videti i one koje ništa ne uzimaju od korisnika!

  Izvor: Youtube / Printscreen/ Mrwhosetheboss

Aplikacije su postale deo naše svakodnevnice, uz pomoć njih ostajemo u kontaktu sa prijateljima, igramo video igre, gledamo filmove, kao i milion drugih stvari.

Većina njih je besplatna, ali mnogi ne znaju da one naplaćuju svoje usluge vašim ličnim podacima.

Možda će vas zanimati:

Kompanija Apple je pre nekoliko nedelja ažurirala pravila koje se tiču aplikacija, te su njihovi kreatori/programeri bili primorani da dostave sve podatke koje preuzimaju od korisnika. Zbog takve odluke Apple-a, kompanija PC Cloud je rešila da istraži koje to aplikacije najviše prikupljaju podatke korisnika za lične interese, kao i koje najviše dele te informacije sa trećim stranama.

Aplikacije koje najviše dele vaše lične podatke

Njihovo istraživanje je pokazalo da Instagram deli najviše ličnih podataka od svih aplikacija na App Store prodavnici. Instagram deli čak 79% ličnih podataka korisnika sa trećim licima, u to spadaju podaci kao što su lokacija, informacije o kontaktima, kontakti, korisnički kontakti, istorija kupovine, pretraga i istorija pretrage, potrošnja mobilne date, dijagnostika i finansijske informacije.

Drugo mesto je zauzeo Facebook koji predaje 57% podataka, a prate ih LinkedIn i Uber Eats sa tačno 50%. Uzmite u obzir da aplikacije prikupljaju podatke iz mnogo razloga, jedan od glavnih je kako bi vaš doživljaj učinili još boljim, zbog čega i prate šta radite. Ipak, oni koriste te podatke kako bi vas ciljali i sa reklamama na bilo kojoj platformi. Možda ste primetili da kada završite sa jednom aplikacijom, na drugoj se pojavi reklama toga što ste upravo gledali.

Kako ističe Ivan Dimitrov, menadžer digitalnog marketinga pCloud kompanije, to funkcioniše tako što te kompanije predaju podatke korisnika trećim stranama, a ova studija je pokazala da to rade više od pola ovih aplikacija koje su se našle na listama. Ta treća lica mogu biti povezana sa tim kompanijama koje su izradile aplikaciju, ili prosto su platili određenu naknadu kako bi pristupili podacima korisnika tih aplikacija.

„Profit od razmene privatnih ličnih podataka postaje sve veći u savremenoj online praksi“ - dodaje Dimitrov, a prenosi Forbes. Svaki put kada tražite video snimak na YouTube platformi, čak 42% vaših ličnih podataka završi negde drugde. Ti podaci se koriste kako bi dobili personalizovanu reklamu koju ćete videte pre i tokom gledanja snimka, a isto tako se prodaju i brendovima koji će vas pronaći na društvenim mrežama.

Možda će vas zanimati:

Aplikacije koje koriste vaše lične podatke za sopstvenu korist

Upravo su društvene mreže najgore aplikacije koje koriste podatke korisnika za ličnu dobit. Oko 80% aplikacija koristi vaše podatke kako bi reklamirali svoje proizvode u aplikaciji i šire. Oni su analizirali te aplikacije uz pomoć 14 kategorija koje su našli u sekcijama na App Store prodavnici.

Opet su najveći "prestupnici" Facebook i Instagram koji koriste 86% podataka kako bi vam prodali njihove proizvode ili vam servirali relevantne reklame. Drugo mesto dele aplikacije Klarna i GrubHub, dok je treću poziciju zauzeo Uber.

Najbezbednije aplikacije

Ukoliko želite da nađete bezbedne alternative, odnosno aplikacije koje neće iskoristiti vaše podatke, ova sigurnosna kompanija je otkrila koje su to aplikacije u koje možete da imate poverenje (poslednja fotografija u galeriji). Na listi su se našle aplikacije Telegram i Signal,koje su uspele da iskoriste to što je WhatsApp hteo da postavi nove uslove korišćenja, te je poveći broj korisnika migriralo sa aplikacije kompanije Facebook, na ove dve.

Upravo Signal i Telegram ne prikupljaju podatke korisnika, kao ni aplikacije Netflix, Skype, Microsoft Teams, Google Classroom,ali i nova društvena mreže Clubhouse.

"Giganti kao što su Instagram i Facebook gledaju kako da prikupe što više informacija od korisnika, umesto da im je prioritet da zaštite njihovu privatnost. Svako ko koristi aplikacije bi trebalo da bude pažljiv oko toga koje informacije predaje" - zaključuje Dimitrov.

Pogledajte i našu galeriju kako bi stekli širu sliku koje aplikacije mogu da vam naškode, kao i koje aplikacije su sigurnije za korišćenje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Prc. Nemam ni Facebook ni Instagram na telefonuva YT ne znam kad sam poslednji put koristio na istom.