GOOGLE ISKOPIRAO APPLE: I korisnici Android telefona će dobiti sve potrebne informacije o aplikacijama i ličnim podacima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE ISKOPIRAO APPLE: I korisnici Android telefona će dobiti sve potrebne informacije o aplikacijama i ličnim podacima

Safety section opcija će korisnicima dati u uvid koje podatke aplikacije prikupljaju.

Kompanija Google je otkrila plan kako će podići svest korisnika Android uređaja kada je u pitanju zaštita istih.

Oni će predstaviti svoju verziju etiketa za aplikacije u Play Store prodavnici, tako nešto je uradio i Apple krajem prošle godine za svoj AppStore.

Možda će vas zanimati:

Te etikete će pokazati korisnicima šta mogu da očekuju od aplikacije, odnosno šta ta aplikacija prikuplja od ličnih podataka kao što su tačna lokacija, lične informacije, fotografije, šta korisnik drži u internoj memoriji, itd, ali ove etikete će pokazati i zašto te podatke aplikacije koriste. 

Na Worldwide Developer Conference (WWDC), Apple je predstavio ove etikete, koje je potom objavio u decembru prošle godine. One korisnicima iPhone telefona daju uvid u to šta aplikacija prikuplja. Najlakše je uporediti ih sa deklaracijama na proizvodima koje kupujemo svakog dana, one jasno pokazuju sastojke proizvoda, a pogledajte u galeriji kako je to Apple uradio sa aplikacijom Facebook.

Pored tih informacija o prikupljanju podataka, ta Safety section opcija kako je Google zove, će korisnicima pokazivati aplikacije koje prate protokole te kompanije kao što su bezbednosne prakse poput šifrovanja podataka (enkripcija) i brisanja podataka na zahtev. Ovo je svakako korisan indikator koji daje kontekst kako se podaci koriste unutar servera same aplikacije, a veoma je važno da se zna zašto se te informacije uopšte prikupljaju.

Google je otkrio i kada će implementirati ovaj sistem, već narednog kvartala će izdati novu polisu nove opcije, a do kraja godine će tražiti od programera podatke kako bi mogli da naprave te etikete. Početkom 2022. godine će korisnici moći da ih vide, dok programeri do drugog kvartala naredne godine moraju da predaju podatke Google-u, ukoliko se to ne dogodi verujemo da se te aplikacije neće naći u Play Store prodavnici.

 google label play store apps apple timeline Izvor: SmartLife / Google

Ono što bi mi voleli da "the Big G" (Google) uradi je da napravi i sličan sistem kao što je to Apple uradio sa App Tracking Transparency, ali za sada nema nikakvih planova za tako nešto, iako su se pojavile fotografije nove verzije operativnog sistema Android koji ukazuje da Google radi na sličnoj opciji. Ukoliko niste upoznati sa ATT, on pre pokretanja aplikacije pita korisnika da li želi da omogući aplikaciji da prikuplja lične podatke. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Balkanac

Zar nije odavno njihov goole? Cak su zabranili huaweu da koristi goole play prodavnicu!!!

Aleksandar

U sve će da nam uđu, samo nikad u frižider.

Bojan NS

@Aleksandar Ušli su nam i u pametne frižidere ! 😀