UZNEMIRUJUĆE REALISTIČNA WEB KAMERA: Naučiće vas ono što je najvažnije - da je uvek tu i da sve prati i snima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UZNEMIRUJUĆE REALISTIČNA WEB KAMERA: Naučiće vas ono što je najvažnije - da je uvek tu i da sve prati i snima!

Kamera u obliku ljudskog oka trepće, izražava emocije, pomera se i spava, ali najvažnije - sve snima!

  Izvor: SmartLife / Eyecam

Prototip web kamere izgleda identično ljudskom oku - ono trepće, prati pokrete tj. pokreće se i ima čak i svoju obrvu, kojom može da opisuje reakcije tj. osećanja.

Na sve to, kao da već nije dovoljno, kamera u obliku oka može čak da skrene pogled tj. da gleda nekog drugog, a ne onog ko je za kompjuterom.

Možda će vas zanimati:

Ovo neverovatno uznemirujuće oko napravila je kompanija Eyecam, a njen osnivač Mark Tisjer o tome kaže: “Shvatamo poentu svi - kamere su svuda oko nas i one, znate, one vide sve. Jedina razlika je to što ovo oko pokazuje da to kamera zaista radi i ume da izrazi facijalne ekspresije. Jednostavno, kad je pogledate znaćete da li gleda ili ne, da li je tu ili nije“.

Kamera čak ima momente kad spava, a kad se probudi treptaće i zaista izgledati kao da se upravo probudila posle dubokog sna.

Projekat Eyecam nastao je i sa ciljem da ljudima tj. korisnicima ukaže na probleme privatnosti, koje svakodnevno imaju - “Takozvani osećajući uređaji su svuda oko nas i baš zato što su jako dobro uklopljeni u naše okruženje tako lako postajemo nesvesni svih njih“ - objasnio je Tisjer i dodao da su želeli da naprave upravo suprotno, uređaj kojeg će ljudi biti svesni i znati kad je tu, sa njima i kad ih posmatra.

Eyecam je za sada samo prototip uređaja, koji se ne prodaje, ali je open-source i open-hardware projekat i svako ko želi lako i brzo može da ga napravi za sebe, jer su svi potrebni materijali na sajtu kompanije.

Ovo je projekat koji želi da podigne svest o tome da nas uređaji oko nas zaista posmatraju i da motre na svaki naš pokret i radnju, a nekad čak biraju tj. prate da vide šta drugi rade, kako bi što bolje stvorili sliku o korisnicima. Eyecam ekipa ohrabruje sve da preuzmu materijale i naprave za sebe jednu ovakvu kameru, jer ih komponente neće koštati više od 25 dolara, a otvoriće im oči kad su u pitanju privatnost, praćenje i deljenje podataka sa mašinama i ljudima iza njih.

Iza ovog projekta je većina algoritama koje koriste popularni servisi za asistenciju korisnicima, a verujemo da se pod time misli na Amazon Alexa, Google Assistant i slične asistente, iako to Eyecam nigde ne navodi zvanično. Takođe, poput ovih servisa i Eyecam ima određenu autonomiju, pa otud mogućnost da posmatra nekog drugog korisnika, koji je kameri u datom trenutku zanimljiviji.

Da li razumete ideju ove kamere, kako vam se čini?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Niko bitan

Jezivo 🧐 Pametnom dosta!