TREBA LI VANZEMALJCI DA NAS SE PLAŠE? NASA lansira novi svemirski teleskop | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TREBA LI VANZEMALJCI DA NAS SE PLAŠE? NASA lansira novi svemirski teleskop

Do kraja godine NASA će lansirati jedan od najkompleksnijih i najsavremenijih uređaja u istoriji čovečanstva, novi Džejms Veb teleskop

  Izvor: SmartLife / NASA

Za razliku od čuvenog Habl teleskopa koji orbitira oko Zemlje na udaljenosti od oko 325 kilometara, novi Džejms Veb teleskop, poznatiji samo kao Veb će orbitirati oko Sunca na udaljenosti od 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Veb teleskop je 100 puta moćniji od Habla i koristi tehnologiju infracrvenog skeniranja da jasnije vidi stvari koje se nalaze daleko. Sa ovako moćnom optikom Veb teleskop će moći da skenira hiljade potencijalnih planeta koje su adekvatne za život. Ukoliko sve bude po planu, novi teleskop će biti lansiran do kraja godine, a do maja 2022. godine će stići na svoje odredište i kalibrisati svoje senzore, što znači da će biti potpuno operativan.

Novi Veb teleskop će se pozicionirati u drugu Lagranžovu tačku, odakle će imati odličan pogled na planete oko nas. Druga Lagranžova tačka (L2) je jedno od lokacija u svemiru u kojoj su gravitacione sile i orbitalno kretanje tela u balansu. Upravo zbog balansa, na ovim mestima bilo koje telo će prosto lebdeti, a ova tačka se nalazi pomenutih 1,5 miliona kilometara iza Zemlje, posmatrano od strane Sunca. Zbog činjenice da neće morati konstantno da orbitira oko Zemlje i da bude izloženo senci Zemlje, odnosno zagrevanju i hlađenju, L2 je odlično mesto za teleskop.

Orbita Džejms Veb svemirskog teleskopa
Izvor: YouTube / James Webb Space Telescope (JWST)

Šta će se desiti ako Veb teleskop pronađe neku nastanjivu planetu ili drugi oblik života?

 Prema onome što nas uči istorija, skoro svaka civilizacija koja je nastavnjivala ili nastanjuje Zemlju je ili ratovala sa nekom drugom ili je bila potčinjena nekoj drugoj. Uostalom, danas na Zemlji ima 8 milijardi ljudi koji žive u bojazni od uzajamnog uništenja oružjem za masovno razaranje. Ne treba zaboraviti ni da je Veb teleskop, kao i većina programa za istraživanje svemira vlasništvo NASA, američke agencije, zemlje koja je od svog postojanja pa do danas, skoro stalno bila u ratu sa nekim.

Možda će vas zanimati:

 Čak i najoptimističnije prognoze nisu tako svetle kada je u pitanju susret sa drugom vrstom živih bića. Ako sretnemo inteligentna bića, velika je šansa da ćemo zaratiti sa njima. Ako sretnemo neinteligentna bića, onda je još gore. Više od 41.000 vrsta na Zemlji je trenutno ugroženo, što onda ne ostavlja mnogo nade da će vanzemaljci proći mnogo bolje.

Naravno, nema nikakve garancije da će Veb teleskop pronaći neki život van Zemlje, ali i ako ga pronađe, velika je šansa da će nam trebati desetine, ako ne i stotine godina dok ne razvijemo tehnologiju koja će nam dozvoliti put do njih. Možda taman to bude dovoljno vremena da se opametimo i promenimo kompas u odnosu na ono što smo radili celu svoju istoriju - da naučimo da budemo bolje komšije sa svima, makar oni bili i mali zeleni.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA