MARSOTRESI I MESECOTRESI: Kako izgleda kada se zatresu Mars i Mesec? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MARSOTRESI I MESECOTRESI: Kako izgleda kada se zatresu Mars i Mesec?

NASA InSight robot je detektovao značajne potrese na Marsu pokazujući da ovoj planeti nije strana seizmička aktivnost

  Izvor: SmartLife / NASA / JPL-Caltech

NASA InSight robot koji od 2018. godine beleži seizmičku aktivnost Marsa detektovao je nedavno dva potresa jačine 3,3 i 3,1 stepeni. Ovo bi trebalo da ukaže na postojanje seizmičke aktivnosti u oblasti u kojoj se nalazi InSight. Čisto podsećanja radi, nedugo nakon sletanja na Mars, pre tri godine InSight je detektovao dva slična potresa jačine 3,6 i 3,5 stepeni u ovoj oblasti.

Od početka svoje misije ovaj mali seizmički robot je detektovao preko 500 potresa, a sve u cilju razumevanja seizmičke aktivnosti Marsa. Ova poslednja dva, i ona prva dva, neposredno nakon sletanja su interesantna zbog svoje jačine koja nikako nije mala.

Kako NASA reče na Tviteru: "pokupili smo dobre vibracije"

Potrese na Zemlji izaziva pomeranje tektonskih ploča koje čine Zemljinu koru, dok su oni na Marsu uzrokovani vulkanskom aktivnošću. Analiza seizmičke aktivnosti Marsa omogućava naučnicima da bolje razumeju jezgro i omotač ove planete.

Možda će vas zanimati:

 Profesor Taiči Kavamura, sa francIuskog Instituta za fiziku iz Pariza, koji je pomogao da se kreira seizmometar na InSight je izjavio da su tokom misije detektovana dva tipa marsotresa: jedan koji više liči na one na Mesecu, i druge koji podsećaju na potrese na Zemlji.

Mesecotresi znače da se seizmički talasi raspršuju, dok talasi zemljotresa putuju direktnije kroz planetu. Marsotresi se nalaze negde između ove dve vrste, ali Kavamura naglašava da su ova četiri veća veoma slični onima na Zemlji, zbog čega su posebno interesantni.

Naučnici u Švajcarskoj su pre nekoliko godina rekreirali različite potrese koristeći podatke seizmičkih aktivnosti sa Zemlje, Marsa i Meseca. U videu se može videti kako potresi izgledaju na različitim planetama

Eksperiment, marsotresi na Zemlji
Izvor: YouTube / ETH Zurich

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA