NOVI ELEMENT OBLIKUJE BUDUĆNOST PLANETE MARS: NASA koristi metal koji se sam kreće i ima pamćenje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI ELEMENT OBLIKUJE BUDUĆNOST PLANETE MARS: NASA koristi metal koji se sam kreće i ima pamćenje

NASA-in rover na Marsu prvi put koristi novi tip metala u svemirskim istraživanjima, koja će pomoći da otkrijemo više detalja o Crvenoj planeti.

  Izvor: SmartLife / YouTube @TheVerge

Rover NASA-e, koji uveliko istražuje površinu Marsa, prvi put u istoriji svemirskih istraživanja koristi novu vrstu metala, napravljenu od nikla i titanijuma.

Legura Nitinola, kako je nazvan novi metal, je takva da su u njoj dva elementa prisutna u približno istim atomskim procentima, što omogućava korišćenje svojstava i jednog i drugog metala.

Možda će vas zanimati:

Nitinol je korišćen za izradu točkova rovera, koji se prilagođavaju površini Marsa, koja nije ravna, tako što menjaju oblik i vraćaju se u prvobitno stanje nakon prelaska preko prepreka, što omogućava bolje prijanjanje i veću stabilnost vozila. Tako su točkovi, umesto gume, obavijeni sićušnim nitima nitinola, koje se brzo transformišu iz jednog oblika u drugi, bez mogućnosti plastične deformacije.

Trik je u tome što ova vrsta materijala pamti svoj originalni oblik. On se pod dejstvom toplote od 500 stepeni Celzijusa menja, ali potapanjem u vodu vraća se u svoj originalan oblik. Odnos titanijuma i nikla u leguri nitinola je odgovorna i za količinu toplote neophodnu za menjanje oblika metala, što ga čini praktično pokretljivim i s mogućnošću pamćenja istovremeno.

Možda će vas zanimati:

Naučnici zahvaljujući ovom svojstvu nitinola imaju mogućnost da sa inženjerima primene ovaj metal kroz niz slučajeva u kojima kompleksna mehanika ne radi posao, nije primenjiva ili je jednostavno skupa za izradu i održavanje. Recimo, korišćenjem nitinola moguće je pomerati solarne ćelije ka sunčevoj svetlosti samo zahvaljujući prostom grejanju sunca.

Nitinol je izmišljen 1959. godine i intenzivno se istražuje već nekoliko decenija, ali još uvek nije pronašao konkretnu primenu u nekoj industriji posebno, ali će zato sada biti intenzivno korišćen u NASA-inim svemirskim poduhvatima.

Pogledajte priču o nitinol metalu od ljudi, koji ga već koriste.

Nitinol metal nova tehnologija video
Izvor: Verge Science

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA