TRANSATLANTSKI PODVODNI KABL MEGAKAPACITETA SPREMAN ZA AKCIJU: Google povezao Ameriku i Evropu na potpuno nov način | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRANSATLANTSKI PODVODNI KABL MEGAKAPACITETA SPREMAN ZA AKCIJU: Google povezao Ameriku i Evropu na potpuno nov način

Podvodni kabl od SAD do Evrope je testiran i pušten u pogon, Google primenio potpuno nova tehnička rešenja i ostvario rekordnu brzinu prenosa podataka.

  Izvor: SmartLife / Google

Kompanija Google na svom zvaničnom blogu objavila je da je nakon testiranja i provera podvodni kabl megakapaciteta zvanično potvrđen i spreman za rad.

Tako je Google Dunant projekat i oficijelno uspešno izveden i stavljen u funkciju.

Možda će vas zanimati:

Google Dunant kabl povezuje SAD (plaža Virdžinija) sa Evropom preko Francuske, a deo je Google Cloud infrastrukture na kojoj se zasniva najveći broj usluga te kompanije.

Dužina kabla je do 7.000 kilometara i u potpunosti je pod vodom. Nažalost, prosečna dubina na kojoj je kabl postavljen nije objavljena, ali bi na osnovu ranijih sličnih rešenja ona mogla biti oko 3,3 kilometra ispod površine mora.

Sistem nosi ime čuvenog švajcarskog društvenog aktiviste i biznismena Anrija Dinana, osnivača Crvenog krsta i prvog dobitnika Nobelove nagrade, a omogućiće rasterećenje Cloud sistema, poboljšanje Google usluga širom sveta i lakši rad Google servisa.

Podvodni kab ne utiče na okruženje u kojem se nalazi i ne menja ga ni na koji način, priroda je bezbedna

Google Cloud

Ovaj projekat je, kao i većina sličnih u kompaniji Google izveden u saradnji sa kompanijom SubCom, koja se bavi prenosom podataka ispod vode, čiji su inženjeri izradili i postavili kabl po zamisli i tehnologiji američke internet kompanije.

Novi sistem isporučuje rekordno brz prenos podataka od 250 terabita po sekundi (Tbps).

Ova brzina je dovoljna da se prenesu svi podaci vašingtonske Kongresne biblioteke triput u samo jednoj sekundi. Brzina i postojanost prenosa postiže se povećanim brojem parova optičkih kablova, koji su sa uobičajenih šest ili osam u podvodnim rešenjima ovog puta izvedeni sa čak 12 parova.

Možda će vas zanimati:

Takođe, nova SDM tehnologija omogućava da se podaci prenose tj. dele među više parova optičkih kablova istovremeno, što dosad nije bio slučaj.

Kompanija Google na ovaj način svim korisnicima širom sveta, posebno Evropljanima nudi kvalitetniju i stabilniju Cloud infrastrukturu, koja će raditi brže, rasterećenije i pouzdanije. Ovo se posebno odnosi na biznis korisnike, koji će biti u mogućnosti da svoja poslovna rešenja razvijaju na postojanom i po performansama boljem Cloud sistemu za potpuno digitalno i internet poslovanje.

Google je pre ovog projekta razvukao i kabl između SAD i Japana.

Google fiber optic subsea cable Dunant projekat
Izvor: Google Cloud

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Profa

A svemirski internet? Rešenje Izgleda "palo u vodu"

Profesor

@Profa To "Rešenje" sa svemirskim internetom je planirani napad na Rusiju satelitima.