PROVERITE DA LI VAM JE GOOGLE AKTIVIRAO FLoC: Ni ne znate da li ste deo toga, ali već postoji alat da se isključite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROVERITE DA LI VAM JE GOOGLE AKTIVIRAO FLoC: Ni ne znate da li ste deo toga, ali već postoji alat da se isključite

Jedan klik i znaćete da li vas Google prati na nov, drugačiji način.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Solen Feyissa

Pre svega, ovde se radi o novoj tehnologiji, nazovimo to tako, koja će zameniti kolačiće, koji nas trenutno prate po internetu i pomažu oglašivačima da nam plasiraju ciljane reklame, koje bi trebalo da nas zanimaju.

FLoC je ta tehnologija koja će zameniti tzv. cookies, a ona bi trebalo da onemogući pojedinačno praćenje korisnika i zameni ga novim tipom praćenja, koje će grupisati interese korisnika u veće grupe i tako im plasirati reklame.

Možda će vas zanimati:

FLoC je trenutno u eksperimentalnoj fazi i aktiviran je isključivo u određenim regionima, a Srbija bi prema prvim podacima EFF portala trebalo da je izuzeta.

Ipak, korisnici vole da budu sigurni, pa je stoga napravljen sajt, koji će i zvanično pokazati da li ste deo FLoC eksperimentalne faze ili niste! Ova provera odnosi se isključivo na korisnike interneta koji ga posećuju kroz Chrome pregledač, pa ako ste u Firefox ili nekom drugom pregledaču interneta možete samo da posetite adresu čisto radoznalosti radi.

Pomenuti EFF sajt napravio je zahvaljujući dostupnim alatima iz Google kompanije (takođe) eksperimentalnu proveru FLoC aktivacije u Chrome pregledaču, koji je validan isključivo za Chrome v89.0.0.0 i novijih verzija Chrome pregledača interneta i to samo za nasumično odabrane korisnike, koji se automatski ubacuju u FLoC eksperiment.

Dovoljno je samo da posetite adresu i da kliknete na veliko polje za proveru da biste znali da li vam je FLoC aktivan ili ne. Inače, Google FLoC eksperiment će trajati sve do juna ili jula, a nakon toga će FLoC biti i zvanično primenjen do kraja godine svim Google korisnicima (mada pojedini mediji tvrde da bi FLoC mogao da bude spreman tek tokom 2022. ili čak godinu dana nakon toga).

Ukoliko se pokaže da vam je FLoC aktivan - isključite ga na jedan jedini način!

I, jeste li deo eksperimenta, šta kaže provera?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Honor 9x pro

Ja s' tem nem ništa

Upiši ime

Upravo sam se prijavio za Floc, hvala na obaveštenju.

Brave browser

Pređite na Brave. Vizuelno je maltene identičan. Samo nema Google gluposti.