EKSPERIMENT S PROŠIRENOM REALNOŠĆU: Pogledajte kako svet izgleda kad mu dodate novu perspektivu kamerom svog telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKSPERIMENT S PROŠIRENOM REALNOŠĆU: Pogledajte kako svet izgleda kad mu dodate novu perspektivu kamerom svog telefona

Testirajte sami pa nam javite vaše utiske!

  Izvor: SmartLife / Google

Google je jedna od kompanija koja je voljna da istražuje, da smišlja nove ideje, te se ne plaši da pokuša da ih realizuje.

Nekada takvi projekti nikada ne dožive svetlost dana, dok pojedini eksperimenti postanu realnost i upravo zbog tih razloga volimo Google iako ih bije loš glas. 

Možda će vas zanimati:

Sada je Google objavio WebXR aplikacije za svoj internet pregledač Chrome, one su napravljene tako da koriste AR i VR tehnologiju (proširena i virtuelna realnost) kako bi dodali novi kontekst svetu oko sebe. Ukoliko volite da se igrate sa kamerom vašeg telefona, onda treba da znate da je ovo tek početak WebXR eksperimenta, Google je pokazao četiri opcije, od čega su tri dostupne već sada za korišćenje!

Autor teksta je u prošlosti isticao da veliki tehnološki giganti slabo koriste AR i VR kod postojećih uređaja, pre svega mislimo na pametne telefone. Tek pojedine aplikacije, kao što je Google Maps, su implementirale ovakve opcije, dok se u Play Store prodavnici mogu naći razne aplikacije koje se fokusiraju na AR i VR, ali one su uglavnom lošeg kvaliteta i nemaju mnogo toga da ponude.

Ove funkcije će vam biti dostupne trenutno preko Google Chrome internet pregledača, uslov je da posedujete najnoviju verziju istog. Jednom kada posetite te internet stranice, Chrome će od vas tražiti dozvolu da koristi kameru, potrebno je da mu dozvolite, ali veće šanse su da već ima pristup vašoj kameri ukoliko mu niste već onemogućili pristup istoj. Ukoliko vas zanima kako to da uradite, nakon što testirate ove opcije, kliknite na označeni deo ove rečenice.

Kao što smo napomenuli, možete da koristite besplatno tri od četiri nove opcije, sa tim što četvrta još uvek nije dostupna, a i ona će najverovatnije biti besplatna. Čini nam se da je ona i najinteresantnija. Pogledajte koje su to opcije:

  • Sodar - Kako pandemija koronavirusa još uvek nije prošla i dalje treba da se distancirate od drugih ljudi. Ukoliko niste sigurni kolika treba da bude razdaljina, možete da aktivirate ovu opciju koja će oko vas stvoriti krug od dva metra kako bi znali gde je "granica".
  • Measure Up - Ovakvu opciju smo već videli na pametnim telefonima, ali opet ona može da bude korisna ukoliko niste upoznati sa njom. Naime, možete da izračunate visinu i širinu nekog prostora, objekta, pa čak i čoveka sa vašom kamerom.
  • Floom - Najzabavnija opcija od ove tri vam dozvoljava da sa vašom kamerom otvorite portal koji će vas odvesti na drugi kraj sveta. Kao što Duško Dugouško putuje za Albukerki

Poslednja opcija WebXR-a se zove Picturescape, a ona pretvara Google Photos aplikacije u veoma uzbudljivu galeriju koja vam dozvoljava da posetite vaše uslikane memorije kroz proširenu realnost. Zvuči interesantno, zar ne? Ona još uvek nije dostupna, ali kako prenosi 9To5Google, ona uskoro treba da izađe.

U nastavku pogledajte snimak kako funkcionišu ove opcije. Ukoliko želite da ih sami testirate, mi smo za vas napravili "prečice": SodarMeasure Up, Floom.

Google WebXR eksperimenti
Izvor: Google

Šta vi mislite o ovim opcijama?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:


Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA