SREDIĆE VAM SVA DOKUMENTA: Vi samo slikajte, aplikacija radi sve ostalo! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SREDIĆE VAM SVA DOKUMENTA: Vi samo slikajte, aplikacija radi sve ostalo!

Prepustite veštačkoj inteligenciji da uradi teži deo posla!

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Matheus Vinicius

Postoji baš dosta aplikacija koje skeniraju dokumenta i koje iste čuvaju na vašim uređajima, ali njihova najveća mana je ta što se ti podaci teško nalaze kada prođe nekoliko nedelja, kada se memorija uređaja još više preokupira.

Google-ov tim Area 120 je uspešno lansirao aplikaciju za Android telefone koja rešava ovaj problem, ona se zove Stack.

Možda će vas zanimati:

Ta aplikacija dozvoljava korisnicima da skeniraju dokumenta, a potom koristi veštačku inteligenciju (AI) kako bi automatski nadenula ime tom podatku i svrstala ga u jednu od ponuđenih kategorija kao što su računi, identifikacija, vozila, itd... Area 120 je sarađivala sa Google Clouds DocAI timom kako bi razvila algoritam za mašinsko učenje koji identifikuje važne delove tog dokumenta, kao na primer datumi, totalna suma uplate i mnogo drugih važnih delova.

Olakšavajuća okolnost je ta što možete svoja dokumenta pronaći po broju ili nekoj ključnoj reči, a pretragu možete da obavite kako u samoj aplikaciji, tako i u samom dokumentu. Tu je i opcija da sva skenirana dokumenta Stack otpremi i na Google Drivešto znači da možete istim da pristupite čak i ako izbrišete tu aplikaciju.

Stack korisnicima nudi i biometrijsku autentifikaciju, što znači da ćete moći sa otiskom prsta ili uz pomoć kamere i lica da pristupite vašim dokumentima. Sortiranje dokumenata zna da bude veoma naporan zadatak, pogotovo ukoliko imate baš dosta papirologije, te nam se čini da je ova aplikacija zaista dobro rešenje za takve probleme. Uz to ćete na svakom koraku imati pristup vašim papirima, pa vas možda u budućnosti više neće vraćati sa šaltera iako ste mislili da ste sa sobom poneli sve.

Ipak, postoji par problema što se tiče ove aplikacije. Ona je nažalost trenutno dostupna samo za korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama, iako je već sada dostupna na Google Play Store prodavnici. Razlog za to može da bude taj što AI nije dovoljno istreniran kako bi pročitao dokumenta i račune na drugim jezicima. 

Druga "problematična" stvar je ta što je još uvek na svom početku, sam Google priznaje da algoritam može da pogreši. Ipak, ovaj tehnološki gigant će nastaviti da razvija ovu aplikaciju, te očekujemo da ona dospe i kod nas. Još jedan problem sa kojim ova aplikacija može da se suoči je privatnost korisnika, već na samom početku može odbiti mnoge potencijalne korisnike koji nisu voljni da podele svoje dokumenate sa kompanijom Google. Naravno, ima i onih koji vole sami da uređuju svoja dokumenta!

Kada se sve sabere i oduzme, ova aplikacija zaista ima veliki potencijal da bude i više nego korisna, videćemo kako će Google razviti istu i kakva će celoukupna situacija biti sa Stack aplikacijom.

Šta vi mislite o ovoj aplikaciji, da li biste je koristili?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA