GUGLANJE SIMPTOMA BOLESTI MOŽE DA BUDE OD POMOĆI, ali doktor je i dalje najvažnija adresa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GUGLANJE SIMPTOMA BOLESTI MOŽE DA BUDE OD POMOĆI, ali doktor je i dalje najvažnija adresa

Vaša prva opcija uvek treba da bude poseta doktoru!

  Izvor: MONDO / Google, YouTube/ Printscreen/ Made In France ASMR

Verujemo da su mnogi probali da u poznati internet pretraživač ukucaju simptome kako bi im Google otkrio od čega boluju.

Isto tako verujemo da su rezultati varirali i da ste verovatno naišli na svakakve odgovore koji su daleko od istine.

Možda će vas zanimati:

Poslednje istraživanje je pokazalo da pretraga simptoma bolesti može pomoći pacijentu da postavi tačniju dijagnozu. Iako doktori ne preporučuju da tražite savete od Google-a u lečenju, a sve kako bi se izbegla potencijalno nepotrebna zabrinutost stvorena usled netačnih informacija, tim istraživača iz Brigham and Women’s Hospital (sa odeljenja prestižnog Univerziteta Harvard) ističe da takva pretraga nije štetna kao što postoji bojaznost oko iste.

"Imam pacijente koji su došli u moju kancelariju samo zbog toga što su našli nešto na Google-u, te im je internet rekao da imaju kancer" - rekao je autor ovog istraživanja doktor David Levin, iz odeljenja za opštu internu medicinu i primarnu zaštitu u Brighamu. "Nekad se zapitam 'Da li su svi pacijenti takvi? Koliko kiberhondrije internet stvara?'" - otkrio je doktor Levin.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu JAMA Network Open, je 5.000 učesnika nateralo da pročita kratke opise simptoma bolesti, uključujući viruse, srčane i moždane udare, a potom su ispitanici morali da zamisle da njihovi voljeni iste proživljavaju. Učesnici su potom imali zadatak da dostave dijagnozu sa informacijama koje poseduju. Potom bi te simptome pretražili na internetu kako bi sami došli do zaključka.

Uz to su morali da postave nivo trijaže, da li pacijent može sam da se izbori sa bolešću ili je bolje da pozovu hitnu službu. Sve vreme su merili svoj nivo anksioznosti dok su obavljali ove zadatke. Iako su došli do nešto tačnije dijagnoze nakon internet pretrage (poboljšanje od 49,8% na 54%), nije primećena razlika u njihovim sposobnostima za trijažu ili promena nivoa anksioznosti (kiberhondrija).

"Naš rad sugerište da je okej da kažete svojim pacijentima da guglaju. Ovo je početak dokaza da ne postoji ništa loše u tome, naprotiv, možda ima i nečeg dobrog" - istakao je doktor Levine.

Možda će vas zanimati:

Autori ovog istraživanja prepoznaju ograničenja svog rada, pošto su tražili od učesnika da zamisle da neko njima blizak doživljava simptome umesto njih samih, te da ova studija nije reprezentativna za sve ljude koji koriste internet radi pretrage simptoma. I pored toga se doktor Levin nada da će buduće studije ispitati sposobnost veštačke inteligencije da iskoristi internet kako bi dala što tačniju dijagnozu pacijentu.

Akademski psiholog sa Univerziteta London South Bank, Markantonio Spada kaže da je ovo istraživanje dobro napravljeno, te da naglašava benefite internet pretrage kada se suočava sa zdravstvenim simptomima.

"Pitanje koje ostaje je to koliko internet pretrage je dovoljno da bi se dostigao cilj shvatanja o kakvim simptomima je reč. Odsustvo 'stop signala' internet pretrage može da bude rizik za razvoj kiberhondričnog ponašanja. Buduće studije treba da uzmu u obzir i ovo pitanje!" - smatra on, a prenosi Guardian.

Svakako sve ovo ne znači da se sami lečite uz pomog Google-a, već ukoliko imate problem, vaša prva opcija uvek treba da bude poseta doktoru!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA