REVOLUCIJA U TRETMANU RAKA: Laserski sistem koji će uništavati ćelije karcinoma, dok neće naneti štetu zdravim ćelijama! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REVOLUCIJA U TRETMANU RAKA: Laserski sistem koji će uništavati ćelije karcinoma, dok neće naneti štetu zdravim ćelijama!

Ovaj sistem će se razvijati u naredne tri godine.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ LASERWorldofPHOTONICS

Novi laserski sistem koji bi mogao da revolucioniše tretman kancera će pomoći hirurzima da uklone iste a da ne oštete zdravo tkivo.

Eksperti na Heriot-Vat Univerzitetu u Edinburgu rade na sistemu baziranom na ultrabrzom laseru koji bi u pikosekundi (trilioniti deo) isporučio energiju u nizu impulsa u trajanju od jedne trilionite sekunde.

Profesor Džonatan Šepard koji vodi ovaj projekat je dobio 1,2 miliona funti od EPRSRC (Savet za inženjerstvo i fizičke nauke) kako bi razvili tehnologiju za ovaj tretman. Rekao je da se sistem pokazao uspešnim kod raka debelog creva u laboratoriji. "Dokazali smo u našoj laboratoriji da naš laserski sistem može da ukloni ćelije karcinoma na način koji ograničava nanošenja štete okruženju, odnosno zdravim ćelijama" - otkrio je on.

Profesor Šepard je objasnio da se to dešava pošto su laserski pulsevi kratki i da nema vremena da se sagore okolna tkiva, što se događa kada se koriste trenutne hirurške alatke. "Mi razvijamo na osnovu našeg znanja laserske operacije kolorektalnog kancera ka kliničkoj pripremi, radimo na tome da ga adaptiramo za tumor mozga, glave i vrata, što može da donese ogromne beneficije pacijentima" - dodao je profesor Šepard.

"Najvažniji princip otklanjanje kancera je taj da se uklone sve kancerogene ćelije. Neuspeh u otklanjaju će dovesti do toga da se one vrate" - rekao je on dodavši da čak i mikroskopski gubitak zdravog tkiva može dovesti do teških posledica, uključujući uticaj na kvalitet života.

"Preciznost lasera u kombinaciji sa projektovanjem koje precizno razlikuje kancerogena tkiva od normalnih će značajno unaprediti mogućnost da se u potpunosti ukloni kancer uz minimalne neželjene efekte (posledice) za pacijenta" - zaključuje profesor Šepard.

Njegov tim će razvijati ovaj sistem u naredne tri godine.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA