LEČENJE TUMORA NANO-ROBOTIMA: Kineski istraživači pomeraju granice moderne medicine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEČENJE TUMORA NANO-ROBOTIMA: Kineski istraživači pomeraju granice moderne medicine

Tim kineskih istraživača uspešno primenio lekove direktno na ćelije tumora mozga korišćenjem mikroskopskih robota

  Izvor: SmartLife / Kellie Holoski / Science Robotics

Tim kineskih istraživača uspešno je primenio lekove direktno na tumor mozga kod miševa, koristeći mikroskopske robote za isporuku lekova do odgovarajućih ćelija. Roboti su iz krvotoka miševa došli do mozga, a pošto su bili obavijeni u membranu Ešerihije Koli, imuni sistem glodara ih je prepoznao kao opasnost i apsorbovao je robote sa lekovima za borbu protiv tumora u procesu.

Korišćeni roboti funkcionišu na principu magneta, pa je njihovo kreatnje omogućeno korišćenjem rotacionog magnetnog polja, i najviše podseća na popularne "Snake" (Zmijice)sa starijih Nokia telefona.

Možda će vas zanimati:

Nakon osmogodišnjeg istraživanja, ovaj tim kineskih istraživača uspeo je da omogući kretanje robota iz krvotoka do mozga, i drugih delova tela kako bi se lekovi primenili tamo gde je to najpotrebnije.

Deo problema koji su istraživači rešavali je kako iz krvotoka doći do mozga, jer imuni sistem (bela krvna zrnca) nisu videla robote kao pretnju. Zbog toga su naučnici obmotali delove robota sa membranom Ešerihije Koli kako bi izazvali reakciju imunog sistema. Bela krvna zrnca su odmah reagovala, apsorbujući pretnju i obavijajući je svojim telom.

Obavijeni belim krvnim zrncima roboti su mogli jednostavnije da se kreću po celom telu, pa je praktično napravljen trojanski konj 21 veka, doduše, dobar trojanski konj, a robori su sada mnogo lakše mogli da isporuče lek direktno do ćelija tumora.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

x

e to da nam uvezu pa da se k9nacno ovaj narod zaleci,od svega sto ovi dr,nisu sposobni po bolnicama na celu sa VMA ,samo da bude dostupno svima kao i vakcina sto jeste,a ne za pare u kovertu ili oprobanom receptu kod privatnika