PRVI PUT PRIKAZAN EVROPSKI KOVID PASOŠ: Važiće za putovanja, okupljanja i druge vrste javnih događaja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI PUT PRIKAZAN EVROPSKI KOVID PASOŠ: Važiće za putovanja, okupljanja i druge vrste javnih događaja

Kovid sertifikat ili pasoš, kako ga neki nazivaju, sadržaće sve informacije o njegovom nosiocu u vezi sa virusom korona.

  Izvor: SmartLife / Twitter @Gil_peral

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton predstavio je u intervjuu za nekoliko francuskih medija "evropski zdravstveni sertifikat" o vakcinaciji protiv korona virusa, koji će od 15. juna biti dostupan građanima, ali je dodao da neće biti obavezan.

"Znamo kako će izgledati budući zdravstveni sertifikat koji će biti dostupan od 15. juna. To će biti dokument sa informacijama o vakcinaciji i antitelima razvijenim protiv korona virusa", rekao je Breton.

Možda će vas zanimati:

Istakao je da će sertifikat biti dostupan u digitalnoj verziji ili na papiru i dodao da bi trebalo da ga izdaju ministarstva zdravlja zemalja Evropske unije.

Sertifikat, ili pasoš, kako ga neki mediji nazivaju, imaće podatke o državljanstvu, vrsti vakcine i o antitelima. "U dokumentu će biti ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša overen QR kodom, da li je nosilac vakcinisan ili ne, vrsta vakcine i da li je bio nosilac virusa", rekao je Breton.

Breton je rekao da postoji mogućnost da dokument, iako nije obavezan, bude preporučen za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mesto. U nedostatku tog dokumenta, biće neophodan negativan test na korona virus.

Evropski komesar je u istom intervjuu rekao da će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Evropi da ugleda "svetlost na kraju tunela", uprkos trećem talasu epidemije korona virusa koji se širi Evropom.

Šta ovo znači za Srbiju

Dobra vest je da vakcinisani u Srbiji već imaju sertifikate o vakcinaciji sa QR kodom što znači da taj dokument može uz određene izmene da bude digitalan i očitan na svakoj granici, tvrdi Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

"Vidim da su se zemlje EU koje su nama turistički najatraktivnije poput država Zapadne Evrope, Grčke pa i Turske pozitivno odredile prema digitalnim sertifikatima o vakcinaciji. To bi, po svemu sudeći, trebalo da znači da će svako ko ima sertifikat o vakcinaciji moći da uđe u te zemlje. A mi već imamo sertifikate o vakcinaciji sa QR kodom koji je dvojezični i gde pored imena i prezimena onog koji se vakcinisao stoji datum, mesto vakcinacije i vrsta vakcine. Dakle, taj dokument može da bude digitalan pošto ima QR kod koji treba samo da se očita", naglašava Seničić.

Možda će vas zanimati:

Kako kaže, biće možda potrebno samo malo prilagođavanje našeg sertifikata o vakcinaciji sa zahtevima EU.

"Jedina mana na tom našem sertifikatu je i kad se očita QR kod ime i prezime vakcinisanog je na ćirilici. Svi drugi podaci su dvojezični, i na srpskom i na engleskom. To verujem da bi moglo vrlo lako i brzo da se promeni i tehnički prilagodi. Dakle, velika većina našeg dokumenta već zadovoljava kriterijume EU", smatra Seničić.

Kako vi razmišljate na ovu temu? Planirate li da putujete negde?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA