VAKCINE U PRODAJI NA DARK WEBU: Šta je sve dostupno i po kojoj ceni | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAKCINE U PRODAJI NA DARK WEBU: Šta je sve dostupno i po kojoj ceni

Usred pandemije Covid-19 ilegalno tržište je u procvatu sa ponudom vakcina različitih proizvođača i sertifikata o vakcinaciji za antivaksere koji žele da putuju

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kao i sve do sad, i vakcine i potvrde o vakcinaciji su našle put do ilegalnih tržišta. Dark web, deo interneta u koji čak ni pretraživači ne zalutaju odnedavno je počeo da trguje vakcinama različitih proizvođača i sertifikata o vakcinaciji.

I dok kod nas, uprkos dostupnim vakcinama dobar deo stanovništva ne želi da se vakciniše, u svetu se ljudi grabe za dostupnim vakcinama, što je izazvalo potražnju na ilegalnim tržištima. Dark Web, deo duboke ilegale Interneta u kojem vladaju kriminalci, prodaja droge, oružja i svega onoga što ne možete da nađete u prodavnicama legalnim putem, postao je bogatiji za ponudu vakcina. AstraZeneca i Johnson & Johnson vakcine se kreći od 1000 USD po dozi, dok ćete za sertifikat o uspešnoj vakcinaciji morati da platite od 200 USD pa na više. Ako vam je potreban lažan dokaz o negativnom PCR testu, oni su dostupni za 25 USD, sa akcijom na pojedinim mestima: "kupiš dva, dobiješ tri".

 Dokaz o vakcinaciji
Dokaz o vakcinaciji
Izvor: SmartLife / DarkWeb / Screenshot

Zdravorazumski posmatrano, vama niko ne garantuju da su vakcine prave, ali po svemu sudeći deluje da je tako. Reklame o ponudi vakcina su se utrostručile u poslednjih mesec dana usled skokova zaraženih u nekoliko većih žarišta, uključujući i SAD. S druge strane, ukoliko vam se jave neke komplikacije, teško da će bilo ko znati da vam pomogne, pošto vam niko ne garantuje šta ste primili.

Možda će vas zanimati

Problem može biti i ako ste primili placebo ili neku drugu vakcinu a mislite da ste imuni, pa možete nesvesno da zarazite druge ljude, uključujući i najmilije. Slično je i sa sertifikatima o vakcinaciji, potrebnih za dobijanje pasoša za putovanje koji mogu biti veoma opasni, jer se potencijalno bolesne osobe mogu predstavljati kao zdrave i napraviti eksponencijalni rast zaraženih i nova žarišta za vrlo kratko vreme.

 vakcine koronavirus kupovina mračni internet darknet Izvor: SmartLife/Kaspersky

Pored ilegalne strane kupovine i prodaje vakcina i sertifikata, postavlja se i pitanje moralne odgovornosti, koje treba postaviti antivakserima koji kupuju sertifikate o vakcinaciji koje ne priznaju, kako bi mogli neometano da putuju, izlažući tako druge ljude riziku.

S druge strane, dostupnost vakcina u različitim delovima sveta uzrokuje potražnju za vakcinama na ilegalnim tržištima, pa je samo bilo pitanje vremena kada će se ovo dogoditi.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA