300 MILIJARDI € ZA UVOĐENJE 5G MREŽE: Nova tehnologija je ključ za izlazak iz krize, ali niko nema para da ulaže u nju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

300 MILIJARDI € ZA UVOĐENJE 5G MREŽE: Nova tehnologija je ključ za izlazak iz krize, ali niko nema para da ulaže u nju

Evropski operatori nezadovoljni pravilima EU traže drastične promene, kako bi unapredili i svoje poslovanje i ekonomije država u kojima posluju.

  Izvor: MONDO / Vivo

Evropa treba da upumpa 300 milijardi evra (355 milijardi dolara) u telekomunikacionu infrastrukturu do 2025. godine ako želi da uvede superbrzu 5G mrežu u 27-člani blok, kako bi podstakla ekonomski rast i iskoristila potencijal te tehnologije, objavljeno je u specijalističkoj studiji BCG grupe.

Studija, koju je naručila grupa za lobiranje u telekomunikacijama ETNO, stiže u vreme kad Evropska unija polaže nade da će je 5G izvući iz recesije izazvane pandemijom kovid-19 i da će joj omogućiti da preuzme vodeću ulogu u oblasti Interneta stvari (IoT, Internet of Things), odnosno uređaja povezanih na mrežu, prenosi Rojters.

Možda će vas zanimati:

Međutim, telekomunikacioni operatori u EU nisu voljni da ulažu u 5G mreže, koje bi mogle da podrže pametne fabrike i autonomne automobile, zbog velikih izdataka, i navode da ih stroga antimonopolska pravila EU sprečavaju da udruživanjem snaga uđu u ove skupe projekte. “Potrebno je 150 milijardi evra da se u Evropi ostvari potpun 5G scenario, dok je dodatnih 150 milijardi evra potrebno da se završila nadogradnja fiksne infrastrukture za gigabitne brzine“, navodi se u izveštaju.

Telekomunikacioni operatori su razočarani i zbog kašnjenja tendera za 5G spektar, odnosno za dodelu frekvencija, zbog preusmeravanja fokusa država članica na pandemiju. U studiji se predlaže nekoliko mera koje bi vlade i regulatori mogli da primene za jačanje telekomunikacione industrije. “Jedan od tih koraka je prihvatanje novih modela vlasništva, uključujući svojevoljno deljenje infrastrukture, što može da ubrza uvođenje mreže, da smanji ukupan uticaj na životnu sredinu i poveća transfer znanja među partnerima“, navodi se u izveštaju.

Ublažavanje pravila kako bi se omogućilo pružaocima telekomunikacionih usluga da sarađuju i zajednički investiraju, ili odvajanje izgradnje infrastrukture od delatnosti pružanja telekomunikacionih usluga preduzeća, takođe su neki od predloga iznetih u studiji. Na kraju, predlaže se da se evropskim operaterima dozvoli da monetizuju promet podataka na svojim mrežama kako bi sustigli rivale kao što su Google, Facebook, Microsoft i drugi tehnološki giganti.

Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, pripreme za to traju, ali je zbog pandemije postupak aukcije za operatore odložen tek za sledeću godinu, a srpski operatori kažu da će uvesti 5G mrežu, jer - moraju...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

Nekad su bile velike razlike u ceni i zvuku sada dobre slusalice koje ce vam trajati preko 5 god mozete naci od 100 do 800e.tolika razlika u ceni nije opravdana jer ove od 800e nisu 8 puta bolje od ovih 100e samo je kvalitet izrade bolji i materijali za izradu su "premium" a zvuk je solidno bolji ali ne opravdava ovoliko visoku cenu. Plus veci ljudi ne primecuje razliku osim u glasnoci basu.

Lex

iduce godine reci ce iduce ...

Najnovije

Uređaji

Testovi