KAKO FACEBOOK PREVARE FUNKCIONIŠU U SRBIJI: Primer koji nam se upravo dogodio | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO FACEBOOK PREVARE FUNKCIONIŠU U SRBIJI: Primer koji nam se upravo dogodio

Ovo je za sve one koji kažu - ma šta će im moj profil, nemam ja ništa što im treba…

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ Facebook App

Pre nekoliko dana, taman pred kraj marta, koleginica nas je obavestila da joj je Facebook profil hakovan - primetila je da ga je koristio neko ko nije ona i uspela da napiše samo jednu objavu upozorenja, koja je kasnije obrisana, a lozinka potom promenjena.

Nakon toga ona više nije mogla da koristi ni svoj Facebook niti Messenger profil.

Možda će vas zanimati:

Po merilima današnjeg “uticaja“ na društvenim mrežama ili kako god to neko želi da nazove, ona nije ništa posebno - nema mnogo pratilaca, obična je sasvim i prosečno aktivna na svom Facebook profilu, tek tu i tamo.

Ipak, neko joj je hakovao profil, jer da bi ga neko zloupotrebio osoba i ne mora da bude naročito popularna, bitno je da može da se iskoristi kao “most“ za dolazak do novih žrtava.

U jedinoj objavi koju je uspela da pošalje pre zaključavanja profila obavestila nas je šta joj se desilo i pozvala da prijavimo preko dugmeta Report da joj je profil hakovan i da to uradi što više nas. Neko ju je poslušao, neko nije, jer kao i mnogi od onih koji ovo čitaju - neki misle da je to nebitno, a neki misle da to jeste jako bitna stvar, da vam profil bude hakovan. U svakom slučaju nekoliko dana nije se ništa dešavalo, a onda su počele da se pojavljuju poruke i objave.

Pre svega, njen profil korišćen je za nasumično tagovanje ljudi u lažnim vestima, ali i na reklamama u kojima se nude raznorazne gluposti, ali najviše laka zarada, “brza lova“, avioni, kamioni i ostale “lake note današnjice“ na koje se neki od lakomislenih korisnika instant zalepe. Osim toga, hakovani profil je korišćen i za slanje poruka na Messenger u kojima su se takođe pojavljivali pozivi za brzu i laku zaradu, koje su obmana za lakoverne i koje služe za otimanje novca.

Sistem je prilično razrađen, rekli bismo, jer na Messenger poruke, pitanja ispod slika ili objava na profilu neko odmah odgovara, drugi dele navodno predivna i toliko pozitivna iskustva i odmah se kreće u akciju vrbovanja svih onih, koji su iskazali bilo kakvo interesovanje za učestvovanje u ovom procesu “lake zarade“.

Možda će vas zanimati:

Naravno, od lake zarade nema ništa, jer da je tako pre svega niko se ne bi bavio hakovanjem nečijeg profila, posebno ne jedne sasvim prosečne korisnice društvene mreže, kako bi se promovisao, a još manje tražio da položite tzv. “depozit“ da biste mogli da profitirate od nekakvih saveta za brzo bogaćenje.

S druge strane oštećeni su i svi prijatelji ove osobe, čiji je profil hakovan, jer se njihov profil pojavljuje na brojnim pomenutim objavama, a moraju da trpe i maltretiranje preko Messenger poruka.

Ono što svako može da uradi kad se desi ovako nešto jeste da prijavi ovakve objave koristeći Report opciju u gornjem, desnom uglu objave i odabirom opcije False News, Scam, Spam, Unauthorised Sales ili neke druge, prijavi zloupotrebu profila. Nakon toga trebalo bi odabrati i opciju Remove Tag, kako bi se profil uklonio sa ovakve objave, a to će biti akcija koja se ponavlja, jer i nama sistem nije odreagovao na prvu prijavu, nego tek posle petog pokušaja i pete objave u dva dana.

Nažalost, dok oštećena osoba ne povrati svoj profil možda će svi njeni prijatelji morati i da je blokiraju ili otprate, jer kao što smo rekli - Facebook ne reaguje na svaku dojavu zloupotrebe, koja mu se prijavi.

 facebook prevara hakovanje profila kako se zaštititi Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kako se zaštititi od hakovanja Facebook profila

Osim što su ovakve stvari prilično iritantne one mogu da budu i veoma opasne kad je neko naivan i uplati novac prevarantima, koji obećavaju kule i gradove, a to nikad neće ispuniti.

Možda će vas zanimati:

Zato - pazite na svoj profil, zaštitite ga sistemom u dva koraka - autorizacijom preko mejla ili SMS poruke - i odmah prijavite Facebook-u svaku sumnjivu aktivnost. Uključite obaveštenja o tome kad neko pristupi vašem Facebook profilu tj. kad se uloguje, što će pokazati sa kojeg uređaja to čini, u koje vreme i iz kog mesta, kao i sa kojeg pregledača interneta.

Sve opcije podesite u trougliću s desne strane, gornji deo Facebook prozora, pa u Settings & Privacy i onda u Settings meniju. Tu je s leve strane i Security and login i sve ovo o čemu smo pričali u prethodnom pasusu - Where you're logged in, Two-factor authentication i Get alerts about unrecognised logins. Uključite svaku od tih opcija i odaberite način na koji će vam se dostavljati kod svaki put kad se logujete na svoj Facebook nalog!

I budite oprezni uvek, jer i vaš profil je pravi profil za zloupotrebu, imali vi šta da ponudite bilo kome od informacija ili ne!

Da li ste vi imali ovakva iskustva na Facebook mreži?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svasta

"Jaoo neko mi je hakovao profil 😣😣" - Osoba kojoj je lozinka 'sifra1234' - Osoba koja veruje da se sladja, 34, stvarno nalazi na 3km - Osoba koja otvara sve linkove koje vidi - Osoba koja se kači na svaki otvoren wifi koji vidi da uštedi 20Mb mobilnog interneta - Osoba koja se registruje na 17.653 sajtova sa istom adresom/lozinkom/nadimkom

SmartLife

@Svasta Ne mora da bude baš tako, jednostavno - bolje biti zaštićen sa više slojeva zaštite i koristiti sve oprezno. To će u najvećem broju slučajeva biti sasvim dovoljno za zaštitu. Ali, razumemo šta pričate, čak bismo mogli i da se složimo u određenom broju slučajeva s vama...

Najnovije

Uređaji

Testovi